Mainos

Äetsän onnettomuus vaati yhden kuolonuhrin

Finnish Chemicalsin hienokemikaalitehdas tuhoutui pahoin eilisillan räjähdyksessä Äetsässä. Reaktorin räjähdys aiheutti kovan paineen, joka sinkosi seinäelementtejä 100 metrin päähän ja rikkoi jonkin verran lähitalojen ikkunoita.

Räjähdyksessä kuoli tehtaan vuorotyönjohtaja. Puoli yhdeksän aikaan sattunut räjähdys ja sitä seurannut voimakas tulipalo tärvelivät pahoin kolmikerroksista tehdasrakennusta. Äetsän palopäällikkö Jouko Lammi arvioi, että palon syitä voi etsiä reaktorin kuumenemisestä ja vetyräjähdyksestä. Vetykaasu on hyvin räjähdysherkkä aine.

Turvatekniikan keskus ja poliisi tutkivat palon syttymissyytä. Onnettomuuden aikaan alueella oli voimakas ukonilma, mutta palopäällikkö Lammin mukaan on epätodennäköistä, että salama olisi päässyt iskemään ukkossuojattuun tehtaaseen. Yhtiön edustajien mukaan mitään vaaraa ei ole siitä, että vaarallisia kemikaaleja olisi päässyt ympäristöön. Palopäällikkö on samaa mieltä.

-Tehtaassa ei valmistettu vaarallisia myrkkyjä vaan lähinnä natriumborohydridi-yhdistettä, joka tunnetaan myös kauppanimellä borino. Sitä käyttävät lääke- ja paperiteollisuus. Kemikaalin raaka-aineena käytetään pääasiassa natriumia, joka on hyvin räjähdysherkkä aine. Kyse ei ole massatuotannosta, vaan kemikaalien määrät ovat melko pieniä.

Palokunnan yksiköt ovat olleet valmiustilassa räjähdyksen jälkeen. Niiden tehtävänä on ollut jäähdytellä tehtaan reaktoreita, joista yksi tuhoutui täysin räjähdyksessä.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.