Adenovirus voi selittää Astra Zenecan koronarokotteeseen liitettyä harvinaista hyytymishäiriötä – näissä muissa rokotteissa käytetään samaa tekniikkaa

2:56
Mikä ihmeen adenovirus? Rokotetutkimuskeskuksen johtaja selventää asiaa

Astra Zenecan koronarokotusten jälkeen on raportoitu hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Nyt selvityksen alla on, voiko tapausten syy olla rokotteen tekniikassa.

Tämän hetkisen tiedon valossa hyytymishäiriöitä näyttäisi aiheuttavan nimenomaan ne rokotteet, jotka valmistusvaiheessa tukeutuvat adenovirukseen.

Koronarokotteen adenovirus on käsitelty niin, että se on elimistölle harmiton eikä se lisäänny ihmisen elimistössä. Adenovirus toimii koronarokotteessa ainoastaan kuljettimena, joka vie rokotteen vaikuttavan aineen ihmisen elimistöön.

Tekniikkaa on hyödynnetty muun muassa Astra Zenecan koronarokotteessa. Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronavirusrokotteissa hyödynnetään eri tekniikkaa.

– Astra Zeneca pohjaa adenovirukseen, samoin Johnson&Jonshon, Sputnik ja Kiinassa on hyväksytty rokote. Myöskin suomalaisille tuttu nenäsumuterokote pohjaa adenovirukseen, Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Adenovirusta useissa rokotteissa

Adenovirusta on käytetty aiemmin kuljettimena monissa eri rokotteissa, kuten ebola-, rabies-, HIV-, malaria- ja tuberkuloosirokotteissa sekä syöpähoidoissa.

Astra Zenecan rokotetta on annettu Suomessa noin 250 000 annosta.

– Mielestäni Suomen linjaus on hyvin perusteltu eli ettei rokotetta käytetä nuorissa ikäluokissa. Nämä harvinaiset hyytymistekijän haittavaikutukset ovat painottuneet nuoriin.

– Esimerkiksi Johnson&Johnsonin kaikki tapaukset on todettu alle 50-vuotiailla eli haittavaikutuksia on ilmennyt pääosin nuorilla rokotetuilla. Kun tiedetään, että koronatauti itsesään on huomattavasti vaarallisempi iäkkäillä niin, siinä mielesä linjaus että käytetään adenovirusrokotteita iäkkäillä, on perusteltu.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja