Nuorin Astra Zenecasta laskimotukoksen saanut suomalainen on 20-vuotias – professori kertoo, miten harvinainen reaktio muodostuu

Suomessa on liitetty kolme laskimotukosta Astra Zenecan koronarokotteeseen. Professorin mukaan kyseessä on arvaamaton hyytymishäiriö. 

Suomessa Astra Zenecaan liitetyn laskimotuksen saaneet ovat olleet ikäjakaumaltaan 20-60-vuotiaita. Joukossa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hyytymissairauksien professori Riitta Lassilan mukaan yksi nainen ja kaksi miestä. 

– Tämä on arvaamaton ja todella harvinainen hyytymishäiriö, hän muistuttaa. 

Lassila ei usko, että kyseessä on ikäsidonnainen asia.  

– Reaktio voi tulla kenelle vaan, mutta yleensä vanhempien puolustusvaste on sen verran heikompaa, että ilmiö on varmaan sen takia jäänyt sen alle. 

Rokotteesta on Lassilan mukaan suuri hyöty ja keskustelu on saanut häneen mukaansa "tietyllä tavalla suuret mittasuhteet".  

– Tämä on niin harvinainen, ettei se voi tuhota koko ajatusta. 

Rokotusreaktiossa vasta-aineet kohdistuvat väärin 

Lassila kuvailee rokotusreaktion olevan veren omien solujen vuorovaikutus, joka menee ikään kuin pieleen. 

Rokotteessa adenovirus vie piikkiproteiinin solujen sisään. Kuljettimena toimiva virus muodostaa vasta-aineita piikkiproteiinia kohtaan. 

– Rokotuksessa menee jossakin kohdassa vikaan ja vasta-aineita alkaa kohdistua myös itse adenovirukseen.  

Tämän seurauksena joillain potilailla laukeaa reaktio, joka on hankalahoitoinen ja vaatii nopean tunnistamisen. 

Lassila painottaa, että rokotteiden taustalla on vuosikausien perustutkimus, jota on osattu soveltaa oikeaan aikaan. Myös harvinaisiin reaktioihin osataan varautua. 

– Siihen on tehokas hoito. 

Lue myös:

    Uusimmat