Rokoteasiantuntija Rämet: Sputnik V olisi tehokas lisä Suomen koronarokotteisiin – "Ei mitään epäilyjä"

Mikä ihmeen adenovirus? Rokotetutkimuskeskuksen johtaja selventää asiaa 2:56
Rämet avaa videolla adenovirus-teknologiaa.

"Sputnik on varsin samanlainen kuin Johnson & Johnsonin rokote".

Venäläinen Sputnik V olisi tehokas lisä Suomen koronarokotteisiin, arvioi Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

– Sputnik V:n teho koronavirusta ja myös sen vaikeaa tautimuotoa vastaan on oikein hyvä. Ei ole mitään epäilyjä tämän rokotteen tehosta, professori Rämet sanoo STT:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi torstaina eduskunnassa, että Suomi on aloittamassa neuvottelut Sputnik-rokotteesta.

Rämetin mukaan Sputnik V:n turvallisuuden tai haittavaikutusten suhteen ei ole havaittu tehotutkimuksissa haittasignaaleja.

Rämetin mukaan Sputnik V:n toimintatapa perustuu adenoviruksen käyttämiseen rokotteen kuljettimena. Myös Astra Zenecan ja John son & Johnsonin koronarokotteet käyttävät adenovirusta. Kaksi jälkimmäistä rokotetta ovat joutuneet käyttötauolle tai kokonaan käyttökieltoon joissakin maissa, koska niiden epäillään lisäävän erittäin harvinaisten veren hyytymishäiriöiden riskiä.

– Jos näitä rokotteita vertaa toisiinsa, niin Astra Zeneca ja Johnson & Johnson ovat serkuksia keskenään. Sputnik V ja Johnson & Johnson taas ovat veljeksiä keskenään, eli ne ovat varsin samanlaisia, rokotteiden asiantuntija toteaa.

Olisiko mahdolliset haitat havaittu?

Rämet sanoo, että hän ei tunne hyvin Venäjän, Unkarin tai Serbian rokotustilannetta. Sputnik V:llä on rokotettu näissä kaikissa maissa.

– En osaa arvioida sitä, miten herkästi näissä maissa pystyttäisiin huomaamaan erittäin harvinaiset haittojen signaalit, jos niitä on. Enkä tarkoita tällä sitä, että Sputnikilla tuollaisia haittavaikutuksia olisi. Mutta sen voi sanoa, että se on hyvin samanlainen rokote kuin Johnson & Johnson.

Mika Rämetin mukaan kannattaa "kääntää kaikki kivet" rokotusten viemiseksi eteenpäin Suomessa.

– Mielestäni on hyvin perusteltua selvittää kaikki rokotemahdollisuudet. Käytännössä Sputnik V:n käyttöönotossa puhuttaisiin meillä nuorten työikäisten rokottamisesta.

Rämet muistuttaa, että varsin pitkälle rokotuksissa päästään jo niillä rokotteilla, joista EU:lla on valmis hankintasopimus.

– Pfizerin ja Biontechin rokotetta saamme ihan hyviä määriä, ja muitakin vaihtoehtoja on, kuten tulossa olevat Curevac ja Novavax.

Lue myös:

    Uusimmat