Kova teho koronaa vastaan: Minkälainen rokote Sputnik V oikeastaan on ja voitaisiinko sitä hankkia Suomeen?

Käyrät näyttävät, milloin laumasuoja saavutetaan – nopeallakin tahdilla menee vielä kuukausia 2:30
Katso myös video: Käyrät näyttävät, milloin laumasuoja saavutetaan – nopeallakin tahdilla menee vielä kuukausia

Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo lääketieteellinen lehti Lancet.

Kahtena annoksena annettava rokote on alustavien analyysien mukaan tehokas eikä aiheuta vakavia sivuvaikutuksia. Rokotetta on testattu yli 20  000 ihmisellä. 

BBC kertoo artikkelissaan Sputnikin toimivan samaan tapaan kuin AstraZenecan ja Janssenin kehittämät rokotteet. Sputnikissa käytetään harmittomaksi käsiteltyä virusta, joka kuljettaa mukanaan rokotettavan kehoon pienen palan koronavirusta.

Näin keho altistetaan tunnistamaan pala koronan geneettistä koodia ja käsittelemään sitä uhkana. Rokotettava ei kuitenkaan sairastu tästä geneettisestä pätkästä.

Rokotuksen jälkeen keho alkaa tuottaa varta vasten koronavirusta vastaan suunnattuja vasta-aineita. Näin keho on valmis taistelemaan koronavirusta vastaan heti, jos se oikeasti altistuu sille.

Sputnik-rokotteen varastointi on helppoa, sillä se varastoidaan normaalissa jääkaappilämpötilassa 2-8 asteessa.

Kaksi toisistaan eroavaa annosta

Muista vastaavista rokotteista poiketen Sputnikin tehosteannos poikkeaa hieman ensimmäisenä annettavasta pistoksesta.

BBC:n mukaan Sputnikin kummatkin rokoteannokset keskittyvät koronavirukselle tunnusomaiseen ”piikkiosaan”, mutta koodia mukanaan kuljettava neutralisoitu virus on rokotekerroilla erilainen. Eri variaatoilla tähdätään pidempikestoisen immuniteetin aikaansaamiseen.

Sputnikia käyttöön Suomeen?

Sputnik-rokote on käytössä Venäjän lisäksi myös useissa muissa maissa.

Tänään järjestettiin THL:n tiedotustilaisuus koronarokotteista. Tilaisuuden yhteydessä kysyttiin voitaisiinko Sputnik-rokotetta hankkia Suomeenkin. 

Asiantuntijoiden mukaan Sputnikin hankkiminen on periaatteessa mahdollista, mutta rokotteen tutkimus- ja tuotantolaitospuoli tulisi arvioida ennen myyntiluvan saamista. STM:n mukaan kyseessä ei olisi nopea prosessi.

Lancetin mukaan vielä tarvitaan lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä.

Lue myös:

    Uusimmat