Mainos

Adamkus täpärästi voittoon Liettuassa

Liettuanamerikkalainen Valdas Adamkus voitti eilen pidettyjen presidentinvaalien toisen kierroksen hiuksenhienosti. Tänään julkistettujen lopullisten tulosten mukaan Adamkus sai 49,90 prosenttia äänistä. Hänen vastaehdokkaansa, entinen oikeuskansleri Arturas Paulauskas sai puolestaan 49,29 prosenttia äänistä. Ehdokkaiden välinen ero oli vain muutamia tuhansia ääniä.

Vaalivoittaja, 71-vuotias Adamkus, vakuutti voittonsa jälkeen vievänsä maan sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäseneksi. Liettua itsenäistyi vuonna 1991 verisen itsenäistymiskamppailun päätteeksi. Adamkusin mukaan hänen voittonsa merkitsee päätöstä menneille poliittisille taisteluille, joita entiset kommunistit ja kansallismieliset voimat ovat käyneet itsenäistymisen jälkeen. Liettuassa presidentinvirka on lähinnä seremoniallinen, mutta antaa laajat ulkopoliittiset valtuudet.

-Liettuan kansa on ilmaissut halunsa saada maalle uusi suunta ja erityisesti unohtaa menneet. Odotamme innolla lähentymistä lännen kanssa, hän sanoi.

Paulauskasin avustajat sanoivat tänään, että Paulauskas nielee tappionsa kunnialla. Paulauskas oli vaalien ennakkosuosikki ja hän saikin toisella kierroksella lähes kaikki pääkaupungin Vilnan äänet, mutta Adamkus päihitti hänet maaseudulla.

Ensikertalaisia

Vaalikampanjassaan molemmat korostivat olevansa politiikan ensikertalaisia, joita menneisyyden skandaalit eivät ole tahranneet. Strategia olikin onnistunut, sillä he selvittivät tiensä vaalien ensimmäiseltä kierrokselta toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle.

Ennen joulua pidetyllä ensimmäisellä kierroksella 44-vuotias Paulauskas sai runsaat 44 prosenttia annetuista äänistä. Toisena äänestyksessä oli viime vuonna Yhdysvalloista Liettuaan palannut Adamkus, joka sai vajaat 28 prosenttia äänistä. Kolmanneksi jäi Liettuan itsenäisyyssankari Vytautas Landsbergis.

Toisella kierroksella Adamkusia tukivat Landsbergisin lisäksi viisi muuta ensimmäisellä kierroksella karsiutunutta ehdokasta. Paulauskasin taakse asettuivat Liettuan eroava presidentti Algirdas Brazauskas ja entisiä kommunisteja edustava demokraattinen työväenpuolue sekä pieni oikeistolainen liberaalien liitto. Adamkus oli vaaleissa Liettuan kolmanneksi suurimman puolueen keskustaliiton ehdokas. Adamkus palasi viime vuonna takaisin kotimaahansa Yhdysvalloista, jonne hän pakeni 1949 neuvostomiehitystä.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.