Mainos

Abbas ei aio erottaa Hamas-hallitusta

Hamasin johtama hallitus ei kuitenkaan ole halunnut tuomita väkivaltaa ja ryhtyä rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ei aio tällä haavaa erottaa äärijärjestö Hamasin johtamaa hallitusta, vaikka Hamas ei ole halunnut tuomita väkivaltaa ja ryhtyä rauhanhierontaan Israelin kanssa.

Hän muistutti kuitenkin, että hänellä on perustuslaillinen oikeus erottaa hallitus.

- Perustuslaki antaa minulle oikeuden erottaa hallituksen, mutta en halua käyttää tätä oikeutta, Abbas sanoi Turkin-vierailullaan.

Abbasin johtama Fatah-järjestö ja Hamas ovat viime päivinä ajautuneet riitoihin. Abbas kieltäytyi viime viikolla hyväksymästä uuden turvallisuusjoukon perustamista, mikä aiheutti väkivaltaisia mielenosoituksia.

Samalla hän huomautti, ettei Hamasilla ole muuta vaihtoehtoa kuin luoda suhteet Israeliin.

- Hamasin pitäisi ymmärtää tosiasiat ja luoda suhteet Israeliin, jotta se voi hoitaa palestiinalaisten päivittäisiä asioita, Abbas sanoi.

Hamas vaatii järjestystä

Samaan aikaan palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania on vedonnut rauhan ja järjestyksen puolesta. Hän vakuuttaa, että Hamasin johtama hallitus palauttaa järjestyksen palestiinalaisalueille Fatah-järjestön jäsenten kanssa käytyjen yhteenottojen jäljiltä.

Hän vakuutti, että Hamasin johtama hallitus palauttaa järjestyksen palestiinalaisalueille Fatah-järjestön jäsenten kanssa käytyjen yhteenottojen jäljiltä.

- Hallitus aikoo palauttaa lain ja järjestyksen ja lopettaa kaikki toimet, jotka tahraavat palestiinalaisten maineen ja kohdistuvat julkisen alan työntekijöihin, Hania sanoi.

Israel puolestaan ilmoitti pysyvänsä tiukasti Hamasin hallitukselle esittämiensä vaatimusten takana. Israel ei suostu tekemisiin Hamasin kanssa ennen kuin se tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon, tuomitsee väkivallan ja pitää kiinni aiemmin solmituista rauhansopimuksista.

Jännitteet purkautuivat

Hamasin ja Abbasin johtaman Fatahin pitkään kyteneet poliittiset jännitteet purkautuivat veriseen ammuskeluun viikonvaihteessa. Fatahin sotilaallisena siipenä pidetyn Al Aksan marttyyrien prikaatien aseistautuneet jäsenet hyökkäsivät eilen terveysministeriön rakennukseen Gazassa. Seuranneessa tulitaistelussa haavoittui ainakin neljä ihmistä.

Ryhmien kannattajat kahinoivat Gazassa jo lauantaina.

Vihanpurkaukset saivat alkunsa, kun presidentti Abbas kieltäytyi viime viikolla hyväksymästä uuden turvallisuusjoukon perustamista palestiinalaisalueille.

Abbas on parhaillaan Eurooppaan suuntautuvalla kiertomatkalla hakemassa apua palestiinalaisten talouskriisiin ja Lähi-idän rauhanhankkeen elvyttämiseen. Turkissa hänen oli määrä tavata mm. presidentti Ahmet Necdet Sezer ja pääministeri Recep Tayyip Erdogan.

Turkista Abbasin matka jatkuu Norjan kautta Suomeen ja edelleen Ranskaan. Suomeen presidentti Abbas saapuu keskiviikkona. Kaksipäiväisen vierailunsa aikana hän tapaa mm. presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.