Mainos

Aasian valmismatkoja peruttu

Matkatoimistot ovat peruneet Kaakkois-Aasian maanjäristys- ja hyökyaaltoalueelle suunnattuja matkoja, joista saa rahat takaisin. Vakuutusyhtiöt korvaavat puolestaan henkilö- ja matkatavaravahinkoja.

Suomalaiset matkanjärjestäjät ovat peruneet kaikki lähiaikojen valmismatkat hyökyaaltojen runtelemiin Kaakkois-Aasian matkakohteisiin.

Suurimmista matkatoimistoista eli Aurinkomatkoilta, Finnmatkoilta ja Tjäreborgilta kerrotaan, että näihin kriisikohteisiin matkan varanneet saavat rahansa takaisin tai voivat vaihtaa lomamatkansa johonkin toiseen kohteeseen. Sekä Aurinkomatkat, Finnmatkat että Tjäreborg peruvat kaikki talvikauden matkansa Sri Lankaan.

Aurinkomatkat on luopunut Thaimaan Phuketin, Krabin ja Lakin lähdöistä, jotka sijoittuvat ajalle 29.12-8.1. Peruutettuja lähtöjä on kaikkiaan neljä. Finnmatkat on perunut Phuketiin huomenna 28. joulukuuta sekä 2. ja 4. tammikuuta lähteviksi merkityt lennot. Myös Tjäreborg on perunut Phuketin lentonsa tänään ja huomenna.

Vakuutus korvaa matkailijoiden menetyksiä

Suomalaiset vakuutusyhtiöt korvaavat hyökyaallon tuhoalueella sattuneet henkilö- ja esinevahingot matkavakuutuksen ottaneille, mutta eivät maksa korvausta alueelle mahdollisesti peruttavista matkoista.

Peruttavista matkoista on haettava korvausta matkatoimistoilta ja matkanjärjestäjiltä. Ainakin suurimmat matkatoimistot ovat jo lupautuneet maksamaan perumansa matkat takaisin.

Perutun matkan varanneet voivat vaihtoehtoisesti vaihtaa kuluitta matkakohdetta. Matkatoimistoista korostetaan, että päätös koskee vain tähän mennessä perutuksi ilmoitettuja matkoja.

- Toivomme, että ensimmäiseksi meihin ottaisivat yhteyttä ne, joiden matkan piti alkaa tällä viikolla. Näin voimme keskittyä alueella olevien asioiden hoitoon ja kotiin siirtämiseen, vetoaa Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila.

Vakuutusehtojen mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat peruuntuneen matkan vain, jos vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu vakavasti ennen matkan alkamista tai vakuutetun omaisuudelle on sattunut suuri vahinko kotimaassa. Korvausjohtaja Olli Latola vakuutusyhtiö Pohjolasta myöntää, että ehdon järkevyyttä voi kysellä, mutta luonnonkatastrofista aiheutuvien matkojen ottaminen mukaan vakuutusehtoihin nostaisi matkavakuutusten hinnan kaksinkertaiseksi.

Suomalaiset vakuutusyhtiöt pitävätkin nykykäytäntöä kuluttajien edun mukaisena, vaikka jotkut ulkomaiset vakuutusyhtiöt voivat maksaa myös luonnonkatastrofin vuoksi peruuntuneista matkoista.

Jos vakuutettu myöhästyy ulkomaille suuntautuvalta paluumatkalta luonnonkatastrofin vuoksi, ainakin Eurooppalainen korvaa sen. Myös matkan odottaminen korvataan, jos viivästys kestää yli kuusi tuntia. Sen sijaan kaikkia matkankeskeytyksestä aiheutuvia kuluja pitää vakuutusyhtiöiden mukaan hakea ensisijaisesti matkanjärjestäjiltä.

Matkavakuutuksesta korvattavia henkilövahinkoja ovat esimerkiksi hoito- tai lääkekulut.

- Matkatavaroille sattuneet katoamiset, rikkoutumiset sekä matkatavaroiden jääminen lomakohteeseen evakuoinnin seurauksena on yleensä korvattavissa laajoista kotivakuutuksista tai erillisistä matkatavaravakuutuksista, selvittää palvelupäällikkö Jukka Sironen vakuutusyhtiö Tapiolasta. Samoilla linjoilla ovat myös Pohjola ja If.

Pohjolalla on katastrofialueella monta sataa vakuutettua, sillä sen tytäryhtiö Eurooppalainen vakuuttaa lähes puolet suomalaisten matkoista. Kaikkiaan vakuutettuja lasketaan olevan yli tuhat. Pohjola ei suosittele matkustamista katastrofialueelle mahdollisten uusien järistysten ja heikentyneen hygienian vuoksi.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 27.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.