Äärioikeistojärjestö Proud Boysin ex-johtajalle yli 20 vuotta vankeutta – syynä kongressitalon mellakka

Yhdysvalloissa äärioikeistolaisen Proud Boys -järjestön entinen johtaja on tuomittu vuosikymmenten vankeusrangaistukseen.

Enrique Tarrio, 39, tuomittiin 22 vuoden vankeusrangaistukseen osuudestaan kongressitalon valtaukseen ja mellakkaan toissa vuoden loppiaisena. Tarrio ei itse ollut paikalla mellakassa, sillä hänet pidätettiin saapuessaan Washingtoniin ja määrättiin tämän jälkeen poistumaan.

– Tuo päivä rikkoi meidän aiemmin rikkumattoman perinteemme rauhallisesta vallanvaihdosta, sanoi tuomari Timothy Kelly.

Oikeus katsoo Tarrion olleen kongressitalomellakan liikkeellepaneva voima ja että hänellä oli keskeinen rooli siinä, että salaliittoteoriat presidentinvaaleista lähtivät leviämään. Oikeuden mukaan Tarriolla ja Proud Boysilla oli mellakan organisoimisesta suurin vastuu, kertoo muun muassa Politico.

– Tuo salaliittoteoria aiheutti sen, että 200 miestä lähti kongressitalolle taisteluun, sanoi tuomari Kelly Politicon mukaan.

Oikeuden mukaan se, että Tarrio ei itse ollut paikalla mellakassa, ei lieventänyt hänen syyllisyyttään.

"Yllytin, kun minun olisi pitänyt rauhoitella"

Politicon mukaan Tarrio puhutteli tuomari Kellyä juuri ennen tuomionantoa ja pyysi anteeksi osallisuuttaan mellakkaan. Tarrio pyysi anteeksi myös poliiseilta ja muilta kongressitalolla mellakan alkaessa olleilta.

– Minulla oli useita tilaisuuksia rauhoittaa tilanne, mutta en tehnyt sitä. Yllytin, kun minun olisi pitänyt rauhoitella, sanoi Tarrio Politicon mukaan.

Tarrio sanoi lisäksi aikovansa jättää poliittiset asiat ja ryhmät vankilasta vapautumisensa jälkeen ja aikovansa palata perheensä luokse.

Tuomari Kelly kuitenkin katsoi, ettei anteeksipyynnön lisäksi ollut muita todisteita siitä, ettei Tarrio enää uskoisi salaliittoteoriaan, jonka takia kongressitalon mellakka syntyi.

Yli tuhannelle syytteitä

Tarrion saama rangaistus on pisin niistä, joita Yhdysvalloissa on annettu kongressimellakkaan liittyen. Syyttäjä vaati Tarriolle 33 vuoden tuomiota.

Tarrio ja useita muita Proud Boysien jäseniä todettiin toukokuussa syyllisiksi salaliittoon, jonka tarkoituksena oli estää kongressia vahvistamasta Joe Bidenin valintaa presidentiksi. Viime viikolla neljä muuta Proud Boysien jäsentä tuomittiin 10–18 vuoden rangaistuksiin salaliitosta.

Yhteensä yli 1 100 ihmistä on saanut syytteitä kongressimellakasta, mutta valtaosan syytteet ovat olleet lieviä. Raskaimmat syytteet ovat kohdistuneet pääosin Proud Boysien ja toisen äärioikeistolaisryhmän, Oath Keepersin, jäseniin.

Lue myös:

    Uusimmat