Yhdysvalloissa äärioikeistoryhmän perustaja sai 18 vuotta vankeutta Capitolin valtauksesta

Äärioikeistoryhmän johtaja todettu syylliseksi roolistaan kapinalliseen salaliittoon Yhdysvaltain kongressitalon valtauksessa 0:47
Rhodesin puolustus pettyi tuomioon.

Yhdysvalloissa äärioikeistoryhmä Oath Keepersin perustaja Stewart Rhodes tuomittiin torstaina 18 vuodeksi vankeuteen Capitolin valtauksesta.

Hänet tuomittiin kapinallisen salaliiton johtamisesta kongressitalon valtauksessa tammikuun 6. päivänä 2021, jonka tarkoituksena oli pitää vallassa vaalit hävinnyt presidentti Donald Trump. Hyökkäyksen aikaan päättäjät Capitolissa olivat valmistautumassa vahvistamaan nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoitto.

CNN:n mukaan kyseessä oli ensimmäinen tuomio kapinallisesta salaliitosta yli kymmeneen vuoteen. Kyse oli myös toistaiseksi kovimmasta tähän mennessä annetusta rangaistuksesta Capitolin valtaukseen liittyen.

– Kapinallinen salaliitto on yksi vakavimmista rikoksista, joihin amerikkalainen voi syyllistyä, tuomari Amit Mehta sanoi lausuessaan tuomion ja vertasi rikoksen vakavuutta terrorismiin.

– Olet yhä uhka ja vaara tämän maan demokratialle, Mehta sanoi Rhodesille.

58-vuotias Rhodes ei ole ilmaissut katumusta ja on kuvaillut olevansa "poliittinen vanki".

Lähes tuhat ihmistä on syytettyinä mellakointiin liittyen, mutta suurin osa on saanut syytteen esimerkiksi laittomasta tunkeutumisesta tai muusta melko lievästä rikkeestä. Vakavimmat syytteet, kuten salaliitto ja kapinan lietsominen, ovat kohdistuneet Oath Keepers- ja Proud Boys -ryhmiin kuuluville.

Lue myös:

    Uusimmat