Äärikansallismieliset osoittivat mieltään Venäjällä

Mielenosoittajat vaativat muun muassa, että rasistiseen vihaan yllyttäminen ei olisi enää rikos. Rasistiset hyökkäykset ovat olleet kasvussa Venäjällä viime vuosina.

Äärikansallismieliset ovat järjestäneet mielenosoituksia useissa Venäjän kaupungeissa. Moskovassa mielenosoitukseen osallistui noin 300 ja Pietarissa noin 200 ihmistä.

Moskovalaisella aukiolla aktivistit ja mustiin pukeutuneet skinheadit tekivät natsitervehdyksiä ja huusivat kansallismielisiä ja juutalaisvastaisia iskulauseita. - Kunnia Venäjälle, he huusivat. Kymmenet mellakkapoliisit seurasivat tapahtumien kulkua.

Mielenosoittajat vaativat, että presidentti Vladimir Putin kumoaa lain, joka tekee rasistiseen vihaan yllyttämisestä rikoksen. He myös vaativat "poliittisia vankeja" vapaaksi.

Ihmisoikeusaktivistit tuomitsivat mielenosoituksen järjestäjät rasistisina ja sanoivat heidän yllyttävän ihmisiä vihaan etenkin tummaihoisia ulkomaalaisia kohtaan.

Poliisi kertoi Moskovassa sallineensa mielenosoituksen järjestämisen, koska sen virallinen tarkoitus ei ollut rasistinen. Järjestäjien mukaan tarkoituksena oli muun muassa vaatia siviilien surmista Tshetsheniassa syytettyjä sotilaita vapaaksi.

Ulkomaalaisiin kohdistuvat hyökkäykset ovat olleet kasvussa Venäjällä. Kohteina ovat erityisesti entisistä neuvostotasavalloista Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta tulevat siirtolaiset, mutta myös aasialaiset ja afrikkalaiset opiskelijat.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat