Mainos

Aamulehti ja MTV yhdistyvät

Aamulehti-yhtymä ja MTV yhdistyvät. Näin syntyvästä viestintäyhtiöstä tulee Suomen suurin. MTV:n ja Aamulehden toiminta jatkuu nykyisten työntekijöiden voimin. Uuden yhtiön liiketoiminta organisoidaan kolmeen alakonserniin, joiden emoyhtiö viedään pörssiin.

Emoyhtiön toimitusjohtajaksi tulee Aamulehti-yhtymän toimitusjohtaja Matti Packalen ja varatoimitusjohtajaksi MTV:n toimitusjohtaja Eero Pilkama. Hallituksen johtoon ehdotetaan Cultorin toimitusjohtajaa Björn Mattssonia, joka nyt toimii MTV:n hallituksen puheenjohtajana.

Liikevaihdolla mitattuna uudesta yhtiöstä tulee Suomen suurin viestintäyhtiö. Yli 2,5 miljardin liikevaihdolla se peittoaa runsaan kahden miljardin markan Yleisradion sekä 1,8 miljardin markan Sanoma Oy:n.

Myös mainosmarkkinoilla yhtiöllä on vankka jalansija suomalaisissa tiedotusvälineissä. Jos yhtiön toteutus onnistuu suunnitellusti, se pystyy tarjoamaan mainoksia valtakunnallisissa lehdissä, maakuntalehdissä, valtakunnallisessa radiossa, paikallisradioissa, verkkojulkaisuissa sekä valtakunnallisessa että alueellisessa tv:ssä.

Aamulehti-yhtymän ja MTV:n yhteisesti omistama Suomen ensimmäinen valtakunnallinen mainosradio Suomen Uutisradio aloittaa toimintansa toukokuun alussa. Yhtiöt ovat lisäksi hakeneet valtioneuvostolta lupaa alueelliselle tv-kanavalle.

Uusia tuotteita

Niin Aamulehden Packalen kuin MTV:n Pilkamakin perustelevat fuusiota kilpailusyillä ja viestintäalan suurella murrosvaiheella.
-Digitaalitekniikka luo uusia haasteita ja mahdollisuuksia radio- ja tv-toimintaan samalla kun internet ja sitä hyödyntävät verkkomediat hakevat paikkaansa mediakentässä, Packalen sanoo.

Molemmat johtajat korostavat uusien tuotteiden tuloa markkinoille. Massaviestinnän lisäksi uusi yhtiö aikoo panostaa erikoisryhmille kuten yrityksille tai urheilijoille suunnattuun viestintään ja mainontaan.

Journalistisen vahvuuden lisäksi Packalen ja Pilkama tähdentävät uuden yhtiön taloudellista vahvuutta. Kummankin yhtiön tulos on ollut hyvä. Viime vuonna Aamulehti teki 1,6 miljardin liikevaihdolla 159 miljoonaa voittoa. Yhtiön omavaraisuusaste oli 45 prosenttia. MTV keräsi viime vuonna liikevaihtoa lähes miljardin ja voittoa 80 miljoonaa. Yhtiön omavaraisuus oli 67 prosenttia.

Marieberg, Nokia, Yhtyneet suurimmat omistajat

Yhtiöiden sulautuminen toteutetaan ns. kombinaatiofuusiolla. Uuteen yhtiöön siirretään molempien varat, velat, vastuut ja oikeudet. Aamulehden osakkeet vaihdetaan uuden yhtiön osakkeiksi vaihtosuhteella 1:1 ja MTV:n osakkeet vaihtosuhteella 1:137,5.

Vaihtosuhteen määrittelyssä osapuolet ovat arvioineet yhtiöiden tulevaa kassavirtaa sekä kansainvälisten mediayhtiöiden kurssinoteerauksia.
-Loppu on ollut neuvottelua, Packalen sanoo.

Uuden yhtiön osakepääomaksi tulee 157 miljoonaa markkaa. Mikäli kaikki nykyiset Aamulehden ja MTV:n omistajat tulevat uuden yhtiön osakkeenomistajiksi, kymmenen suurinta omistajaa ovat Kesko, Marieberg, Merita, Nokia, Pohjola, Talentum, TT, UPM-Kymmene, Yhtyneet Kuvalehdet ja Åkerlundin säätiö.

Uuden yhtiön suurimmaksi omistajaksi noussee ruotsalainen viestintäyhtiö Marieberg, joka tähän asti on ollut Aamulehden suurin omistaja. Marieberg on jo antanut ymmärtää, että se tulee mukaan uuteen yhtiöön noin viidenneksen osuudella. Packalen arvioi Nokian ja Yhtyneiden Kuvalehtien osuuden asettuvan noin kymmenen prosentin tuntumaan.

Käyntiin vuodenvaihteessa

Yhtiöiden hallitusten tänään hyväksymä ratkaisu viedään yhtiöiden hallintoneuvostojen käsittelyyn kuun lopulla. Sen jälkeen hankkeelle odotetaan viranomaisten lupaa ja yhtiökokousten hyväksyntää.

Viestinnän jättifuusion toteutumiseen pääsevät vaikuttamaan myös poliitikot. Ainakin MTV:n toimilupa joutuu olennaisen omistajamuutoksen vuoksi uudelleen valtioneuvoston käsittelyyn. Myös valtakunnallisen mainosrahoitteisen Suomen Uutisradion toimilupa joutunee punnintaan samoin kuin konserniin tulevien paikallisradioiden.

Käsittelyssä joudutaan linjaamaan myös sitä, kuinka toimilupien rajoitukset omistuksen vaihtumisista sopivat pörssiyhtiölle. Tätä ei ole aiemmin jouduttu punnitsemaan.

MTV:n ja Uutisradion toimiluvissa todetaan, ettei toimilupaa saa siirtää. Olennainen muutos omistuksessa johtaa uuteen käsittelyyn valtioneuvostossa.

Fuusion kautta syntyvä yhtiö on tarkoitus rekisteröidä ensi vuoden vaihteessa. Sitä ennen julkistetaan myös yhtiön nimi. Uudessa yhtiössä tv- ja radiotoimintaa harjoittaa uudelleen perustettava MTV Oy, kustannustoimintaa Alpress ja painotoimintaa Alprint.

Uuden yhtiön palveluksessa on yli 2 600 kokoaikaista henkilöä. Työntekijät siirtyvät uuden yhtiön palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä entisin työehdoin.

Aamulehti vahvistui pörssissä

Aamulehden ja MTV:n fuusio hämmensi ostajat ja myyjät Helsingin pörssissä. Heti hankkeen julkistamisen jälkeen Aamulehden osakkeet kipusivat huippulukemiin.

Sanomaa ei huoleta

Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtajaa Jaakko Rauramoa Aamulehden ja MTV:n liitto ei huoleta. Vaikka fuusio on merkittävä, nykyinen kilpailuasetelma ei olennaisesti muutu, Rauramo sanoo.

Hänen mielestään yhdistyminen ei tuonut sen osapuolille uusia resursseja. Myönteisenä Rauramo pitää sitä, että painoviestintä voi ulottaa toimintansa myös sähköiselle puolelle.

Talentumin hallituksen puheenjohtajan Johannes Koroman mukaan Talentumissa ei olla vielä kallistumassa kumpaankaan leiriin -Sanomien tai uuden mediajätin. Tuloksen tekeminen on tärkeämpää kuin viestinnän leirit. Talentumin tilanne selkiintyy varmasti lähiviikkojen kuluessa, arvioi Koroma.
(MTV3-STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.