9 psykologista kikkaa, joiden avulla saat ihmiset pitämään itsestäsi välittömästi

Bestiksiltä mikään ei pysy salassa! Nämä asiat jokainen kertoo parhaalle ystävälleen 0:40
Bestiksiltä mikään ei pysy salassa! Paras ystävä tietää kaikki unelmasi, myös ne hulluimmat... Nämä asiat jokainen kertoo parhaalle ystävälleen

Vuoden vaihtuessa moni toivoo löytävänsä uusia ystäviä. Mutta miten saisit uuden ihmisen pitämään itsestäsi varmimmin? 

Muun muassa The Independent ja Business Insider ovat jakaneet toimittaja Maggie Zhangin keräämät psykologiset keinot ihmisten hurmaamiseen. Vinkeillä voi saada myös syvennettyä suhdetta vanhoihin kavereihin tai vaikka ihastukseen. 

1. Vietä enemmän aikaa heidän kanssaan

Psykologiassa puhutaan mere exposure -efektistä, jonka mukaan ihminen mieltyy tuttuihin asioihin. Teorian mukaan mitä useammin henkilöt ovat keskenään tekemisissä, sitä enemmän he pitävät toisistaan.

Pittsburghin yliopiston psykologit käyttivät tutkimuksessaan neljää naista, jotka näyttelivät kuuluvansa psykologian tunneille. Jokainen nainen näyttäytyi tunneilla säännöllisesti.

Tutkijat näyttivät miesopiskelijoille kuvia näistä neljästä naisesta. Miehet tunsivat enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta naisten kanssa, joita he näkivät enemmän tunneilla – vaikka he eivät olisi edes puhuneet näille mitään.

Mitä enemmän vietät aikaa ystäviesi kanssa, sitä enemmän he pitävät sinusta. Jos et asu lähellä ystäviäsi, koita silti kysyä heitä kanssasi kahville tai lounaalle.

2. Älä hauku vaan kehu 

Se, miten puhut muista ihmisistä, vaikuttaa siihen, miten ihmiset näkevät sinut.

Journal of Personality and Social Psychology -julkaisun mukaan jopa toisilleen tuttujen ihmisten mielikuvat toisistaan muokkautuivat sen mukaan, miten he puhuivat muista. Eli jos ihminen puhui toisesta henkilöstä positiivisesti, muut ihmiset kokivat myös hänet ystävällisempänä. 

Ilmiö toimii myös toiseen suuntaan: jos puhut muista ilkeästi, sinutkin nähdään epämiellyttävänä henkilönä.

3. Älä kuitenkaan ylistä liikaa

Vuonna 1965 Minnesotan yliopiston tutkijat havaitsivat, että positiiviset kommentit otettiin vähemmän tosissaan, jos niitä annettiin jatkuvalla syötöllä.

Tutkimuksessa oli mukana 80 naisopiskelijaa. Naiset jaettiin pareihin suorittamaan erilaisia tehtäviä, ja he pystyivät ”salakuuntelemaan” mitä heidän työparinsa kertoivat heistä muille. Todellisuudessa tutkijat kertoivat työpareille etukäteen, mitä näiden piti sanoa.

Oli neljä erilaista tapaa. Ensimmäisessä kaikki kommentit olivat positiivisia, toisessa kaikki kommentit olivat negatiivisia. Kolmannessa versiossa kommentit kerrottiin kehuista negatiiviseen ja neljännessä negatiivisista kommenteista kehuihin.

Kävi ilmi, että opiskelijat pitivät eniten työpareistaan, jos kommentit menivät positiivisesta negatiiviseen. Opiskelijoista tuntui siltä, kuin he olisivat voittaneet työparin puolelleen omilla taidoillaan.

Ystäviä saa kehua, mutta muista kuitenkin kultainen keskitie. Ylitsevuotavat ylistyspuheet voivat nimittäin jossain vaiheessa jo mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

4. Uskalla näyttää positiiviset tunteet

"Tunnetartunnaksi" kutsutaan sitä, kun toisten ihmisten mielialat vaikuttavat omiin tunteisiin. Ohion yliopiston ja Havaijin yliopiston tutkijoiden mukaan ihmiset voivat tiedostamattaan havaita ympärillä olevien ihmisen tunteita ja jopa peilata omaa oloaan niihin.

Tutkijoiden mukaan se johtuu todennäköisesti siitä, että ihminen luonnostaan matkii toisen ihmisen ilmeitä ja eleitä. Se saa meidät tuntemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Joten jos haluat tehdä ympärilläsi olevat ihmiset iloiseksi, ilmaise rohkeasti positiivisia tunteitasi. Anna ilon näkyä kasvoiltasi!

5. Ole lämmin, mutta asiantunteva

Sosiaalipsykologi Susan Fisken mukaan ihmiset voivat luoda päätelmiä toisesta ystävällisyyden mukaan. Jos voit esitellä itsesi ystävällisenä ihmisenä, ihmiset luottavat sinuun.

Jos ihminen vaikuttaa asiantuntevalta ja on esimerkiksi korkeasti koulutettu, ihmiset ovat taipuvaisia kunnioittamaan häntä. 

Harvardin yliopiston psykologi Amy Cuddy kertoo, että on tärkeää esimerkiksi liiketapaamissa olla ensin ystävällinen ja sitten asiantunteva.

– Evoluution näkökulmasta on todennäköisempää selvitä, jos muut ihmiset luottavat sinuun, Cuddy selittää kirjassaan Present.

6. Anna itsesi olla haavoittuvainen

San Franciscon yliopiston tutkija Jim Taylorin mukaan avoimesti tunteidensa ilmaisemissa on riskinsä, koska ei voi tietää saako tunteilleen hyväksynnän vai hylkäyksen.

Mutta yleensä tunteiden näyttäminen kannattaa. Los Angelesin yliopiston mukaan kokeilunhalu ja avoimuus ovat tutkitusti tärkeimpiä luonteenpiirteitä kanssakäymisessä.

Ihminen vaikuttaa helpommin lähestyttävältä ja luotettavalta, kun hän näyttää avoimesti tunteensa.

7. Vaali yhteisiä arvoja

Tutkija Theodore Newcomb selvitti, että ihmiset ovat enemmän viehättyneitä henkilöistä, jotka ovat samanlaisia kuin he itse ovat. Tämä tunnetaan psykologiassa "samankaltaisuuden vetovoimana".

Newcomb teetti tutkimuksen, jossa hän tutki ihmisten eri aihealueisiin, kuten seksiin ja politiikkaan, liittyviä asenteita.

Newcomb laittoi samaa mieltä olevat asumaan hetkeksi samaan Michiganin yliopiston omistamaan omakotitaloon. Kokeilun aikana huomattiin, että huonekaverit, joilla oli samanlaiset arvot, tulivat hyvin toimeen keskenään. 

Ihmisillä on taipumus vetää puoleensa henkilöitä, jotka ovat samankaltaisia kuin he itse. Jos toivot ystävystyväsi jonkun kanssa, yritä löytää asia, jota te molemmat arvostatte ja tuo se esiin. 

8. Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Ihmiset haluavat, että heidät nähdään tavalla, jolla he itse ajattelevat itsestään. Ihminen etsii vahvistusta omille näkemyksilleen, olivatpa ne sitten positiivisia tai kielteisiä.

Standfordin ja Arizonan yliopistot ovat tutkineet tätä teoriaa. Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, haluavatko ihmiset puhua heitä kehuvan vai lannistavan henkilön kanssa.

Tutkimuksessa positiivisen omakuvan omaava henkilö valitsi kehuvan ihmisen keskustelukumppaniksi. Jos ihminen ajatteli itsestään negatiivisesti, valitsi hän lannistavan ihmisen. Tämä johtuu siitä, että ihmiset etsivät toisten mielipiteistä sellaisia kommentteja, jotka he kokevat osaksi omaa identiteettiään. 

9. Anna heidän puhua itsestään

Harvardin tutkijat ovat huomanneet, että itsestään puhuminen on palkitsevaa aivan samalla tavalla kuin ruoka, raha tai seksi.

Erään tutkimuksen osallistujat laitettiin magneettikuvauksiin, ja he vastasivat kysymyksiin joko heidän omista tai jonkun toisen mielipiteistä. 

Osallistujia pyydettiin tuomaan mukaan ystävä tai perheenjäsen, joka istui kuvauslaitteen ulkopuolella. Joissain tapauksissa osallistujille kerrottiin, että vastaukset jaetaan ystävän tai perheenjäsenen kesken, osan vastaukset jäivät yksityiseksi.

Tulokset osoittivat, että aivoalueet, jotka liittyvät motivaatioon ja palkitsemiseen, aktivoituivat eniten, kun informaatiota itsestä jaettiin julkisesti. Ne aktivoituivat myös silloin, kun puhuttiin itsestä, mutta tieto jäi yksityiseksi.

Toisin sanottuna, kun ihminen jakaa tarinan elämästään, hän saa sinusta positiivisemman kuvan, kun kuuntelet ja osoitat kiinnostusta. On siis hyvä malttaa odottaa omaa puheenvuoroaan ja kuunnella, mitä toisella on sanottavanaan. 

Lue myös:

    Uusimmat