Mainos

Rakastuminen on tiedettä: 15 todistettua faktaa paljastavat onnellisen parisuhteen salat

Rakastuminen on koko kehossa tuntuva ja näkyvä tunne. Tunteeseenkin voi kuitenkin vaikuttaa oikeilla teoilla.

Olit sitten parisuhteessa tai treffailuvaiheessa mielenkiintoisen tyypin kanssa, rakastamisen ja rakastumisen tiedettä kannattaa hyödyntää. Varsinkin jos tapaat itseäsi kiinnostavan ihmisen, on monesta seuraavaksi luetelluista faktoista sinulle varmasti hyötyä.

Business Insider kokosi yhteen 15 tieteellisen tutkimuksen tulosta, jotka selittävät kestävän parisuhteen menestystä.

1. Tilaa treffeillä kahvia, älä jäätelöä

Yalen yliopiston psykologi John Bargh on todennut tutkimuksissaan, että kehon lämpötilan ja mielentilojen välillä on yhteys. Kun juomme esimerkiksi lämmintä kahvia, me käyttäydymme myös muita ihmisiä kohtaan lämpimästi. Jos siis haluat varmistaa treffiesi sujuvuuden, hakeudu kahvikupin ääreen lämpimiin sisätiloihin.

2. Ole positiivinen

Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa paljastui, että miehet eivät todellakaan ole vain kauniin ulkonäön perään. Tutkimuksessa, johon osallistui 2 100 miestä jaettuna kolmeen eri ryhmään, ensimmäisen ryhmän miehet saivat jakaa naiset kuvansa perusteella viehättäviin ja ei-niin-viehättäviin. Toinen ryhmä jakoi naiset samalla perusteella, mutta kuvan lisäksi he saivat tietoa naisten persoonallisuudesta – ja nimenomaan positiivisia piirteitä. Kolmas ryhmä sai puolestaan lisämaustetta kuville paljastetuista negatiivisista piirteistä. Tulokset puhuivat puolestaan: kuvien joukosta, joiden ohessa oli kerrottu naisten parhaita luonteenpiirteitä, miehet löysivät eniten ”viehättäviä” naisia.

3. Kuuntele

Toisen kuunteleminen on tärkeää jo ensi tapaamisesta lähtien. Vuoden 2010 tutkimuksessa kävi ilmi, että pariskunnat, jotka kertoivat pystyvänsä keskustelemaan hankalistakin asioista rauhalliseen sävyyn, pysyivät todennäköisemmin yhdessä pitkään. Psykoterapeutti M. Gary Neuman on myös sanonut, että toisen kuunteleminen on tärkeää rakastumisessa, sillä meidän täytyy tuntea tulevamme kuulluksi.

4. Katso silmiin

Jo 1970-luvulla teetetyssä tutkimuksessa selvisi, että mitä enemmän pariskunta katsoi toisiaan silmiin, sitä paremmaksi he kuvailivat parisuhdettaan. Myös tuntemattomien kohdalla tiivis katsekontakti lisää intiimiyden tunnetta.

5. Osoita kiitosta

Kiitoksen voimaa ei voi aliarvioida. Vuoden 2010 tutkimuksessa selvisi, että kumppanille osoitettu kiitos mukavasta teosta lisäsi pariskunnan läheisyyden tunnetta. Kiitollisuuden osoitus osoittautui tärkeämmäksi kuin itse hyvä teko!

6. Hymyile

Uusia tuttavuuksia tavatessa hymy jää todistetusti mieleen. Jos siis tapaat kiinnostavan tyypin, muista hymyillä. Vuonna 2014 selitettiin, että hymyn leveyskään ei vaikuttanut siihen, miten viehättävältä näytti uuden tuttavuuden silmissä. Tärkeintä oli, että hymyili ylipäätään.

7. Nolaa itsesi

Niin karmeaa kuin itsensä nolaaminen ensitreffeillä onkin, sillä voi olla huomattavan positiivisia vaikutuksia uuden ihmissuhteen alulle. Erään tutkimuksen mukaan treffikumppanin erilaisten piirteiden paljastumista pidettiin parempana kuin niiden piilottelua. Jokaisella on omia erikoislaatuisia piirteitä, joita on turha hävetä. Nehän tulevat ilmi joka tapauksessa jossain vaiheessa.

8. Luo oma salainen kieli

Yhteinen sisäpiirivitsi tai merkitsevä katse ovat omiaan luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta kahden ihmisen välillä. On myös tutkittu, että samankaltainen puhetyylikin vaikuttaa parisuhteen pituuteen positiivisella tavalla.

9. Kosketa

Vienoinen kosketus kahden toisiinsa tutustuvan ihmisen välillä lisää kiinnostusta. Pidä kuitenkin näppisi kurissa – liian tuttavallisella koskettelulla ei varmasti saa mitään hyvää aikaan.

10. Suutele intohimoisesti

Intohimoinen suudelma jää parhaiten mieleen. Intohimo arvosteltiin tärkeämmäksi piirteeksi kuin esimerkiksi rakkauden tunne suudeltaessa. Pitkän erossa olon jälkeinen suukko ja teknisesti onnistunut pusu jäivät myös kakkosiksi puhtaalle intohimolle.

11. Konsultoi naispuolista ystävääsi

Eräässä tutkimuksessa selvisi, että pariskuntien lähipiiriin kuuluva naispuolinen ystävä pystyi hyvinkin tarkasti ennustamaan parisuhteen keston verrattuna miespuolisiin ystäviin. Jos siis epäröit, onko esimerkiksi treffikumppanissasi ainesta pidempään parisuhteeseen, konsultoi tyttökavereitasi.

12. Kerro kumppanillesi rakastavasi häntä aina ennen seksiä

Rakkaudentunnustuksen vaikutusta parisuhteen kestoon selvitettiin 2000-luvun alkupuolella amerikkalaisyliopiston tutkimuksessa. Kuten oletettua, sillä todella on positiivinen vaikutus. Samaisessa tutkimuksessa todettiin myös, että rakkauden tunnustamisella seksin jälkeen oli jopa negatiivinen vaikutus. Muista siis kertoa kumppanillesi, että rakastat häntä – ennen petipuuhia.

13. "Liian hyvä ollakseen totta"

Narsistisilla persoonallisuuspiirteillä varustetut ihmiset ovat erään tutkimuksen mukaan parempia tekemään itsestään hyvännäköisiä. Tällaiset ihmiset onnistuvat myös paremmin tekemään ensitapaamisella vaikutuksen huumorintajullaan ja itsevarmuudellaan. Kaikki tällaiset ihmiset eivät tietenkään automaattisesti ole narsisteja, mutta piirteitä kannattaa tarkkailla.

14. Samankaltaisuus on hyvä merkki

Samalla tavalla eri tilanteissa sopivat pariskunnat ovat tyytyväisempiä parisuhteisiinsa. Tutkimustulokset vuodelta 2007 perustuivat siihen, että samalla lailla toimiminen auttoi jakamaan elämänkokemuksia.

15. Saa puolisosi tuntemaan itsensä voittajaksi

Parisuhteen toisen osapuolen osoittama arvostus on tärkeä piirre onnellisessa parisuhteessa. Eräässä tutkimuksessa selvisi, että lähes puolessa epäonnistuneissa parisuhteista arvostuksen puute oli merkittävä tekijä erolle.

Mitä rakkaus on? Suomalaislapset kertovat videolla:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.