83-vuotias supermummo joogaa päivittäin!

Joogafanaatikko Bette Calman jaksaa edelleen, yli 80-vuotiaana, kirjaimellisesti taivuttaa itsensä ikivanhan koulukunnan normien mukaiseksi.

Rexfeatures.com sivuston haastattelema australialainen supermummo on harrastanut ja opettanut joogaa yli neljän vuosikymmenen ajan. Hän pystyy edelleen tekemään liikkeitä, jollaiset saisivat puolta nuoremmat kanssasisaret voihkimaan tuskasta jo katsoessa.

– Muiden ikäisteni valittaessa kipujaan ja särkyjään minä keskityn ainoastaan tekemään vaadittavat liikkeet oikein, rouva BetteCalman sanoo tomerasti sivuston haastattelussa.

Liikkeet ovat todella haastavia jo nuoremmillekin. Esimerkiksi "riikinkukko", jossa vartaloa kannatellaan horisontaalisesti pelkästään käsivarsien varassa, tuntuu mahdottomalta.

– Olen elävä todiste siitä, että pitkäjänteisyydestä on todella hyötyä, Calman sanoo.

– Pystyn tekemään liikkeet paremmin nyt kuin 50 vuotta sitten!

Ikä ei ole este

Rexfeatures-sivustolla Calman sanoo, ettei ihminen koskaan ole liian vanha liikkumaan. Hänen mukaansa keho on merkittävä instrumentti, josta täytyy pitää hyvää huolta. Keho venyy ja venyy ja tulee paremmaksi koko ajan. Ikää ei saisi Calmanin mukaan pitää esteenä.

– Jo pelkkä yksinkertainen jooga-asento tai vaikka vain avoimen ikkunan luo meneminen ja syvään hengittäminen saattavat saada aikaan muutoksia.

Bette Calman vetää edelleen joogatunteja, tarkemmin sanottuna 11 tuntia viikossa ja on kirjoittanut kolme joogaa käsittelevää kirjaa.

Joogantäyteinen elämä

Joogassa Calmaniin vaikutuksen tekee lajin tiukka kuri, jota hänkin tunneillaan ylläpitää.

– Olin elämäntavan edelläkävijä 1950-luvulla, Calman kertoo haastattelussa ylpeänä.

– Johdin joogakeskuksia yhteensä 33 vuoden ajan.

Kahdeksan vuotta sitten Melbourneen muuttanut eläkeläinen sai uudistuneen kipinän lajin opettamiseen tyttäreltään, joka on ammatiltaan myös joogaopettaja. Joogaa ylistäviä sanoja tuntuu olevan tuhansia.

– Jooga pitää sinut nuorena. En ole koskaan mennyt tunnille toivoen samalla olevani joku muu, sillä tiedän tunnin jälkeisen olotilan olevan aivan fantastinen.

– Jooga tulee pysymään elämässäni aina, 83-vuotias Bette Calman päättää.

Lue myös:

    Uusimmat