8 kohdan muistilista: Varovasti ilotulitteiden kanssa!

Ilotulitteet ovat räjähteitä ja niitä tulee käsitellä vastaavalla varovaisuudella.

Lue lista, mitä on syytä ottaa huomioon ilotulitteiden käytössä. Muista, että lapsilla ei ole asiaa koskea ilotulitteisiin: myynti ja luovutus alle 18-vuotiaille on kielletty. Ilotulitteiden sallittu käyttöaika on 31.12. klo 18.00 ja loppuen 01.01. klo 2.00.

Muista nämä 8 Tukesin turvasääntöä:

1) Säilytä ilotulitteet lukitussa tilassa poissa alaikäisten ulottuvilta. Säilytys yhteisissä kellari- tai ullakkotiloissa tai autossa ei ole sallittua.

2) Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18 ja 02 välillä

3) Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

4) Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille ja koti- tai lemmikkieläimille.

5) Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.

6) Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

7) Ilotulitteiden sytyttäjän on käytettävä suojalaseja. Käytä ammuntatelineitä ja -tukia, sekä sytytyspuikkoa. Sytyttäessä tuotetta pysy aina tuotteen lentoradan ulkopuolella.Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

8) Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Muista myös:

– Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita

– Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta

– Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista

– Älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia

– Älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä

– Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita

– Älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista

– Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina Sinulla.

Säilytys

Lainsäädäntö asettaa vaatimuksia myös ilotulitteiden säilytytykselle. Ilotulitusvälineitä ei saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa. Ei myöskään autossa!

Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää enintään 5 kg ilotulitusvälineitä. Määrä tarkoittaa ilotulitusvälineissä olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää, jota tulitteissa on käytännössä noin yksi neljäsosa. Sallittu säilytysmäärä on siten kokonaispainoksi muunnettuna noin 20 kg.

Ilotulitusvälineet on säilytettävä lukitussa kaapissa siten, ettei niiden läheisyydessä ole lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen.

Lähde: Tukes.fi

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja