64-vuotiaan naisen aivoista löytyi loismato Australiassa – "Se on elossa ja kiemurtelee"

64-vuotiaan naisen aivoista löytyi elävä loismato Australiassa 1:05
64-vuotiaan naisen aivoista löytyi elävä loismato Australiassa

64-vuotiaan naisen aivoista löytyi elävä mato, joka yleensä elää verkkopytoneissa.

Ihmisaivoista löytyi käärmeissä tavallisesti elävä loismato ensimmäistä kertaa koskaan. Australiassa 64-vuotiaan naisen aivoista löytyi kahdeksan sentin mittainen mato, joka oli löytyessä elossa, kertovat muun muassa The Guardian ja  Al Jazeera.

"Kyseessä on ensimmäinen ophidascaris-ihmistapaus maailmassa"

Matolöydöksestä kertoivat Australian yliopiston ja Canberran sairaalan lääkärit ja tutkijat. Tapausraportti julkaistiin Emerging Infectious Diseases -lehdessä. Mato poistettiin aivoleikkauksen aikana, mutta on mahdollista, että sen munia on päätynyt myös naisen elimiin, kuten keuhkoihin ja maksaan.

– Kyseessä on ensimmäinen ophidascaris-ihmistapaus maailmassa. Tietojemme mukaan kyseessä on myös ensimmäinen tapaus, joka liittyy minkä tahansa nisäkkään aivoihin, ihminen mukaan lukien, infektiotautien asiantuntija Sanjaya Senanayake kommentoi.

Ophidascaris robertsi -sukkulamadon isäntänä toimivat yleensä verkkopytonit. Tavallisesti madon toukkia on piennisäkkäissä, joita käärme nauttii ravinnokseen. Tämän jälkeen madon elinkaari jatkuu käärmeessä.

Koki moninaisia oireita madon vuoksi

Uudessa Etelä-Walesissa asuva nainen oli alkanut kokea moninaisia oireita tammikuussa 2021. Oireet pahenivat muutamassa viikossa, ja nainen päätyi sairaalahoitoon.

– Hänellä oli alun perin vatsakipua ja ripulia, jota seurasivat kuume, yskä ja hengenahdistus, Canberran sairaalan Karina Kennedy kommentoi.

Oireet johtuivat mahdollisesti madon toukkien siirtymisestä kehossa. Naisen keuhkoista otettiin koepala, mutta merkkejä madosta ei tuolloin löytynyt. 

– Se, että yritimme tunnistaa mikroskooppisen pienet munat ja toukat, joiden aiheuttamaa tartuntaa ihmisessä ei ole koskaan todennettu, oli kuin olisimme etsineet neulaa heinäsuovasta, Kennedy kuvailee.

"Voi luoja, et usko, mitä juuri löysin..."

Vuoden 2022 puolella oireet lisääntyivät ja nainen alkoi kärsiä unohtelusta ja masennuksesta. Hänestä otetiin magneettikuva, joka paljasti muutoksen aivoissa. 

Neurokirurgi Hari Priya Bandi oli kuitenkin järkyttynyt löytäessään madon leikkauksen aikana. The Guardianin mukaan Bandi ilmoitti löydöstään Senanayakelle sanoen "voi luoja, et usko, mitä juuri löysin tämän naisen aivoista. Se on elossa ja kiemurtelee".

– Neurokirurgi ei mennyt [leikkaukseen] ajatellen löytävänsä kiemurtelevan madon. Neurokirurgit käsittelevät usein aivojen infektioita, mutta tämä oli ainutkertainen löytö. Kukaan ei odottanut sitä, Senanayake kuvaili. 

Madon laatu paljastui myöhemmissä tutkimuksissa. 

Potilas oli luultavasti saanut matotartunnan villiruohoista, joita hän keräsi kotinsa läheltä ja käytti ruoanlaitossa. Nainen asuu pytoneiden elinalueella; madon munia onkin voinut päätyä ruohikkoon käärmeiden ulosteiden kautta. On mahdollista, että loinen tarttui ruohoa koskettaessa, tai sen munia siirtyi keittiövälineisiin ja sitä kautta ne päätyivät naisen elimistöön.

Potilaan asennetta kiitellään: "Nostamme todella hattua hänelle"

Asiantuntijat tarkkailevat edelleen naisen vointia. Senanayake kehuu potilaan asennetta.

– Potilasparka, hän on ollut rohkea ja ihana. Ei kukaan halua olla maailman ensimmäinen potilas, jolta löytyy pytoneista yleensä löytyvä sukkulamato. Nostamme todella hattua hänelle, hän on ollut mahtava.

Mato ei voi tarttua ihmisestä toiseen.

– Käärmettä ja loiseläintä löytyy kuitenkin muualtakin maailmasta, joten on todennäköistä, että muita tapauksia löytyy tulevina vuosina muissa maissa, Senanayake kuvaa.

Myös toisen australialaisnaisen oireiden taustalta löytyi kutsumaton vieras. 25-vuotiaan päätä oli särkenyt viikon, minkä jälkeen hänen aivoistaan löytyi lapamadon toukkia.

Katso myös: Pelkkä video saa päänahan kutisemaan: Thaimaalaisnaisen hiuksissa pesi tuhansia täitä

Lue myös:

    Uusimmat