Naisen päähän kehittyi kuhmu lomamatkan jälkeen – sisältä paljastui iljettävä yllätys

18:30
Katso videolta vinkkejä siihen, miten aivojen terveydestä voi huolehtia.

Brittinainen toi Afrikkaan sijoittuneelta lomamatkalta mukanaan eläviä hyönteisentoukkia, jotka olivat pesiytyneet hänen ihonsa sisään. Tapaus kuvattiin BMJ Case reports-julkaisussa, ja siitä uutisoivat muun muassa LiveScience ja Yahoo News.

Kun 55-vuotias brittinainen saapui kotimaahansa Ugandan matkalta, hän ajatteli kaiken olevan kunnossa. Yhdeksän päivää myöhemmin naisen otsaan kehittyi kuitenkin kuhmu.

Nainen hakeutui ensiapuun. Lääkärit ajattelivat kuhmun johtuvan vain tulehtuneesta hyttysenpuremasta, ja nainen lähetettiinkin kotiin antibioottien kanssa.

Kolmen päivän päästä nainen joutui kuitenkin jälleen palaamaan ensiapuun, sillä antibiootit eivät olleet auttaneet, vaan oireet olivat pahentuneet. Turvotus oli levinnyt otsasta myös silmäluomiin ja muualle kasvoihin.

Nainen kärsi myös terävästä, vihlovasta kivusta kuhmun alueella.

Otsan takaa löytyi elävä toukka

Lääkärit havaitsivat patin keskellä pienen reiän, josta vapautui vetistä vuotoa. Oireiden ajateltiin johtuvan jostakin sairaudesta, jonka nainen oli saanut Afrikan matkallaan, ja hänet lähetettiin lisätutkimuksiin.

Kävi ilmi, että pieni reikä kuhmussa oli toukan hengitysaukko. Naisen otsaan, ihon alle oli päässyt elävä hyönteisentoukka.

Poistaakseen hyönteisen naisen päästä lääkärit tukkivat sen hengitysreiän ensin vaseliinilla, jotta toukka kaivautui lähemmäs ihonpintaa. Elävä toukka poistettiin onnistuneesti.

Ultraäänitutkimuksessa havaittiin myös toinen toukka naisen otsassa. Se onnistuttiin poistamaan leikkauksella.

Kosteasta pyyhkeestä hiuksiin ja ihon alle

Myöhemmin tunnistettiin, että toukka oli lajiltaan Cordylobia rodhaini, harvinainen hyönteislaji Afrikan sademetsistä. Hyönteislaji vaivaa harvoin ihmistä.

Naisen hoitoon ja raportin laatimiseen osallistunut tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Farah Shahi kommentoi, että toukat pääsivät todennäköisesti naisen päähän, kun hän kääri kostean pyyhkeen hiustensa ympärille.

Pyyhe oli roikkunut ulkona kuivamassa, jolloin hyönteinen oli mahdollisesti päässyt laskemaan munansa siihen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja