Mies putosi sängystä ja alkoi "puhua hepreaa" – kohtauksen karmiva syypää paikannettiin 20 vuoden taa

Amerikkalaismiehen pään sisältä löytyi aivoissa 20 vuotta lymyillyt loinen. Tapauksesta kertoo muun muassa The Washington Post.

38-vuotiaan miehen aivoissa vuosia majailleen loisen jäljille päästiin pelottavien hetkien jälkeen. Voimakkaan epileptisen kohtauksen seurauksena mies putosi sängyltä täristen ja "hepreaa puhuen". Vaimo löysi sekavan miehensä makuuhuoneen lattialta aamuyöllä ja hänet vietiin bostonilaiseen sairaalaan.

Sairaalassa aiemmin terve ja oireeton mies sai toisen epileptisen kohtauksen. Hämmästyneet lääkärit pääsivät kohtausten aiheuttajan jäljille pään kuvauksen jälkeen. Aivoissa näkyi alueita, jotka viittasivat heisimadon aiheuttamaan neurosystiserkoosiin, keskushermoston parasiitti-infektioon.

Erityisen inhottavan löydöksestä teki se, että ei-toivottu seuralainen oli ollut pään sisällä pitkään – arviolta 20 vuotta. Loinen oli jo kuollut, mutta se oli uppoutunut osaan miehen aivoista, mistä kohtaukset johtuivat.

Miehen tapauksesta kertova raportti ilmestyi lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -lehdessä. Potilas parani hoidon ansiosta, eikä hän kolmen vuoden seurannan aikana ole saanut uusia kohtauksia. 

Raa’an sianlihan syöminen voi sairastuttaa

Neurosystiserkoosi on yleisin ihmisen keskushermoston parasiitti-infektio, kertoo Duodecim-lehti. Tropiikissa ja subtropiikissa heisimadon aiheuttamat epileptiset kohtaukset ja aivolöydökset johtuvat usein nimenomaan sian heisimadon aiheuttamasta systiserkoosista.

20 vuotta loisen kanssa elänyt mies oli ennen Yhdysvaltoihin muuttamista elänyt Guatemalan maaseudulla, jossa parasiitti-infektiot ovat tavallisia. Yleensä heisimato livahtaa elimistöön, kun ihminen syö loisen munista saastunutta sianlihaa, mitä lääkärit epäilevät myös miehen infektion aiheuttajaksi.

Lääkärit eivät kuitenkaan tiedä, miten heisimato oli ollut aivoissa niin pitkään. Loinen oli vähitellen aiheuttanut aivojen arpeutumista, mikä lopulta johti epileptisiin kohtauksiin. Tavallisesti loinen kuolee 5–10 vuoden kuluttua infektiosta ja aivoihin syntyy tulehdusreaktio, josta seuraa kasvaimia tai kohtauksia.

Täysin ennenkuulumaton tapaus ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi vuonna 2020 erään amerikkalaismiehen aivoista poistettiin mato, joka oli lääkäreiden mukaan todennäköisesti peräisin raa’asta sianlihasta, jota tämä oli syönyt yli 10 vuotta sitten Meksikossa. 

Mies söi raakaa sikaa vuosia sitten – nyt aivoista poistettiin 4-senttinen lapamato 1:05
Katso videolta, miltä 10 vuotta aivoissa viihtynyt mato näytti!

Lue myös:

    Uusimmat