Video voi ällöttää! Kristan kissa oksensi kymmensenttisen suolinkaisen: "Yököttävyyden huipentuma"

Kristan kissa oksensi kymmensenttisen suolinkaisen 1:17
Varoitus – video voi ällöttää! Tältä Kristan kissan oksentama suolinkainen näytti.

Puolivuotias Neiti Draco Namitassu järkytti perhettään oksentaessaan kotona suolinkaisia. – Se oli superyököttävää, loismatoa videolle kuvannut helsinkiläinen Krista muistaa.

Se, että Kristan kissan nimi on Namitassu, on tässä yhteydessä hieman… Epäonnista.

Puolivuotias Neiti Draco Namitassu järkytti perhettään oksentaessaan kotona useita loismatoja.

– Se ällötyksen määrä, miten iljettävää se oli! Se oli superyököttävää, helsinkiläinen Krista muistaa.

Kissa oksensi suolinkaisen

Namitassu tuli perheeseen eläinsuojeluyhdistyksestä. Se oli käynyt asianmukaisesti eläinlääkärissä, ja se oli rokotettu ja madotettu.

– Siitä on pidetty huolta, eli eläinsuojeluyhdistys ei missään nimessä ole tehnyt mitään väärin. En syytä tästä tapauksesta ketään, Krista korostaa.

Yhtenä kevättalvisena lauantai-iltana Namitassu kuitenkin alkoi oksennella. Ensimmäinen yökkäys osui Kristan syliin.

– Minulla oli vielä sellainen ihana villapaita päällä! Kissa alkoi kakoa, ja kysyin " Namitassu, mikä sinulla on?" Sitten tuli valtava oksennus, Krista muistaa.

– Laitoin äkkiä kissan maahan, jolloin se oksensi uudelleen. Kun aloin korjata oksennusta pois, näin siinä järkyttävän madon.

Tuo mato oli suolinkainen;  jopa 12 senttimetriä pitkä, vaalea ja nuolimainen mato. Suolinkainen on kissan loismato, jonka kissa saa joko suoraan ympäristöstä tai syödessään loisen väli-isäntänä toimivan jyrsijän. Suolinkaisen munia leviää ulosteessa ympäristöön, missä ne kehittyvät tartuntakykyisiksi muutamassa viikossa. Suolinkainen voi tarttua ihmiseen, kertoo Terveyskirjasto.

– Se oli järkyttävän pitkä, sellainen kymmensenttinen liero, joka sitten vääntelehti siinä. Yököttävyyden huipentuma! Lapsetkin sanoivat, että äiti, en halua ottaa kissa syliin, mitä, jos sieltä tulee taas sellainen mato suusta, Krista kuvailee.

Hän hankkiutui nopeasti madosta eroon, mutta Namitassu oksensi vielä kahdesti. Molemmilla kerroilla oksennuksen mukana tuli suolinkainen. Krista päätti kuvata loisen myös videolle – sen näet jutun alusta!

"Uskon, että kissat ovat pyydystäneet hiiret"

Kello lähenteli puolta yötä. Krista lähti siltä seisomalta apteekkiin.

– Apteekissa farmaseutti vahvisti, että loinen on selvästi suolinkainen. Hain kissoille matolääkkeet, meillä on kaksi muutakin kissaa, ja madotin ne kaikki.

On mahdollista, että Namitassu sai loisen perheen muilta kissoilta – ne nimittäin viettivät syyslomaa mökillä. Krista uskookin, että mökissä on ollut tarjolla hiiriä.

– Uskon, että kissat ovat pyydystäneet mökissä hiiret, ja loinen on tarttunut Namitassuun ulosteista, kun kissat tietenkin käyttävät samaa hiekka-astiaa, Krista uskoo.

– Kissat pitää aina madottaa, varsinkin, jos ne ovat paikassa, kuten mökillä, missä voi olla hiiriä. Meiltä oli madottaminen unohtunut ihan kokonaan. Haluankin muistuttaa muita kissanomistajia siitä, että kissat kannattaa madottaa, jos vaikka kesäpaikassa on pieneliöitä. En ollut yhtään ajatellut, että kissoilla voisi olla jotain. Sokki oli suuri.  

Katso myös: Jos kissa ulkoilee kesällä valjaissa, sen turkki tulee tarkastaa punkkien varalta. Näin teet sen: 

Näin etsit punkkeja kissan turkista 0:53

Lue myös:

    Uusimmat