6.3. Lohikeitto

  • 500 g lohifileetä
  • 500 g kalanperkeitä, mielellään kuhan, ahvenen jne.
  • 1 l vettä
  • 5-8 valkopippuria
  • suolaa
  • 2 sipulia
  • 1 pieni porkkana
  • 5-8 isoa yleisperunaa
  • 1 dl kermaa
  • 25 g voita
  • 0,5 pnt tilliä
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa

Tee liemi. Laita perkeet kattilaan ja huuhtele ne raikkaassa vedessä. Kaada vesi pois. Laske kattilaan vettä niin, että perkeet reilusti peittyvät. Anna veden kiehahtaa. Kuori vaahto pois, lisää mausteet, yksi vähän pienennetty sipuli sekä paloiteltu porkkana. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä, peitä kattilan pinta tiukasti kelmulla ja anna liemen jäähtyä. Perkeiden laskeuduttua pohjalle, siivilöi kirkas liemi. Silppua toinen sipuli ja viipaloi perunat pitkittäin veneenmallisiksi. Kuullota sipulit ja perunat kattilassa vähässä voissa. Kaada kalaliemi päälle ja anna perunoiden kiehua hiljalleen kypsiksi.

Poista lohifileestä nahka, ylimääräinen rasva sekä kylkipiikit. Leikkaa kala 2-3 cm kuutioiksi. Lisää kalat, kerma ja voi liemeen. Kuumenna kiehumispisteeseen, mutta älä keitä. Lisää silputtu tilli, mustapippuria ja tarkista suola.

Reseptit: Antti Vahtera

Lue myös:

    Uusimmat