50 vuotta täyttävä Tanja Karpela oli vuosia mediaryöpytyksessä mieskuvioidensa vuoksi – näin julkisuudesta kadonnut ex-poliitikko on muuttunut

3:51
Missinä ja kansanedustajana tunnettu Tanja Karpela etsii nyt liito-oravia koirien avulla – MTV mukana metsässä

Entinen missi, kansanedustaja ja ministeri Tanja Karpela oli vuosia julkisuudessa ja lehtien otsikoissa, kunnes päätti jättää poliitikon uran. Vuonna 2010 hän löysi ammatin, josta hän haaveili jo lapsuudessaan. 

Tanja Karpela täyttää lauantaina 22. elokuuta 50 vuotta. Entinen missi, kansanedustaja ja ministeri Karpela toimii nykyään koirankouluttajana ja koirakouluyrittäjänä. Julkisuudesta vuonna 2011 vetäytynyt Karpela viettää seesteistä perhe-elämää omakotitalossaan maaseudun rauhassa Salossa.

Julkisuuteen vaalea kaunotar nousi vuonna 1991, kun hänet kruunattiin Miss Suomeksi. Tuolloin vielä omaa tyttönimeään käyttänyt Tanja Vienonen yllätyi itsekin valinnasta, sillä hän ei ulkomuotonsa puolesta täysin mahtunut missin muottiin. Häntä pidettiin verrattain lyhyehkönä ja uhkeana tuon ajan missin mittoihin. Karpela edusti Suomea Miss Universumi -kilpailuissa 1991 Yhdysvaltain Las Vegasissa, mutta hän ei menestynyt.

Karpela valittiin eduskuntaan Uudeltamaalta 1999 Suomen keskustan edustajana. Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa hän oli Uudenmaan äänikuningatar ja nousi kulttuuriministeriksi Anneli Jäätteenmäen hallitukseen. Hallituksen erottua, hän jatkoi opetusministerinä Matti Vanhasen hallituksessa.

Sitä ennen hän oli ollut useaan otteeseen median otsikoissa mieskuvioidensa vuoksi. Karpela joutuikin todistelemaan jatkuvasti itseään politiikan saralla missimenneisyytensä ja hänen ympärillään pyörivän mediasirkuksen vuoksi. 

Missivuotenaan Tanja Vienonen seurusteli marokkolaissyntyisen Simon Kraittisin kanssa. Pari oli jopa kihloissa ja asuivat yhdessä Turussa. Tämä suhde ei kuitenkaan kestänyt.

Aerobicia ohjannut Tanja poseerasi pian tämän jälkeen kuumassa kalenterissa libanonilaissyntyisen malli Mark el Zeinin kanssa ja suhteestakin huhuttiin.

Vuonna 1994 ylikonstaapeli Totti Karpela vei Tanjan sydämen, mutta suhde oli pienellä jäähyllä samaisena vuonna.

Tuolloin Tanja matkusti Yhdysvaltoihin vaatemiljonääri Peter Nygårdin luo kuvausmatkalle. Suomalais-kanadalaista muotimogulia syytetään tällä hetkellä useista raiskauksista. Väitetyt raiskaukset ovat tapahtuneet vuosina 2008–2015.

Tanja palasi koti-Suomeen ja meni naimisiin Totin kanssa kesällä 1995. Parille syntyi kaksi lasta: Tiia (synt. 1995) ja Thomas (synt. 1998). Pari erosi muutama kuukausi eduskuntavaalien jälkeen toukokuussa 1999.

Vuonna 2003 Karpela kihlautui silloisen valtiovarainministeri Sauli Niinistön kanssa, mutta kihlaus purkautui kesällä 2004. 

Keskustan puoleen vaalikampanjan suunnitteluryhmässä ohjaaja Olli Saarelaan tutustunut Tanja ei aikaillut uuden suhteen kanssa. Suhde syttyi pikaisesti vuodenvaihteessa 2006, maaliskuussa pariskunta meni jo kihloihin Roomassa, toukokuussa muuttivat yhteen ja menivät naimisiin.

Rypyt rakkaudessa alkoivat kuitenkin pian, ja syksyllä 2007 Tanja muutti lastensa kanssa uuteen asuntoon ja jätti avioerohakemuksen.

Nykyisen miehensä Janne Erjolan kanssa hän kihlautui marraskuussa 2008 ja huhtikuussa 2009 he menivät naimisiin. Karpela säilytti ensimmäisen aviomiehensä sukunimen. Parikunnalle syntyi syyskuussa 2009 yhteinen lapsi Jon, joka on nykyisin 10-vuotias.

Vuosia otsikoissa ja julkisuudessa työnsäkin vuoksi ollut Karpela vetäytyi julkisuudesta vuonna 2011 ja löysi uuden uran koirien parista, lapsuuden haavetyöstään. Politiikan jätettyään, Karpela perusti miehensä kanssa koirien koulutusta ja hoitolapalveluita tarjoavan Kaerin ja suoritti eläintenkouluttajan ammattitutkinnon.

Hän kertoo kasvaneensa koirien parissa. Nuorena hän opiskeli sosionomiksi, mutta tutkinto ehti mennä "vanhaksi", kun Karpela työskenteli 12 vuotta politiikan parissa. Poliitikon uran jälkeen Karpela koki, että hänen pitäisi joko uusia sosionomin tutkintonsa tai lukea kokonaan uusi ammatti. Ajatukset työstä koirien parissa olivat pyörineet jo pidemmän aikaa Karpelan mielessä, joten hän päätti lukea itselleen uuden ammatin.

Lauantaina 50-vuotissyntymäpäiviään viettävä Karpela kertoo juhlivansa ikääntymistään vaellusretkellä kansallispuistossa.

– Meillä on mieheni kanssa tavoitteena kiertää kaikki Suomen kansallispuistot.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja