5-vuotiaiden siirtolaislasten kysymys pysäytti SPR-lääkäri Tuulian Välimerellä: "Lapsilla oli Frozen -kelluntaliivit päällään, eihän sitä voi olla itkemättä"

Voiko maailmaa parantaa dokumenteilla? 8:03
Joensuulainen lääkäri Tuulia Katajavuori oli Välimerellä avustustyöntekijänä laivalla pelastamassa ja hoitamassa merihädästä pelastettuja.

Joensuulainen lääkäri Tuulia Katajavuori oli Välimerellä avustustyöntekijänä laivalla pelastamassa ja hoitamassa merihädästä pelastettuja. Hänen mieleensä ovat jääneet erityisesti siirtolaislasten kovat kohtalot.

Katajavuoren mukaan hän ei osannut Suomessa kuvitella, millaista Välimerellä todellisuus on.

– Joillakin lapsilla oli Frozen -kelluntaliivit. Eihän sitä voi olla itkemättä, jos todellinen hätä tulee – miten paljon se liivi auttaa keskellä pimeää Välimerta, kertoo liikuttunut Katajavuori.

Suomesta Välimeren operaatiossa on ollut viime vuosina vajaa parikymmentä terveydenhuollon ammattilaista, joita motivoi auttamisen halu ja ammatillisen kokemuksen kartuttaminen. Katajavuori kuului monikansalliseen tiimiin, joka pelasti Ocean Viking -laivalla.

Siirtolaislasten maailmassa politiikalla rooli

Katajavuoren mieleen ovat jääneet erityisesti myös ne siirtolaislapset, joiden maailmassa politikalla on jo pienestä pitäen vahva rooli. 

– Sinne laivaan tuli pieniä lapsia ja ihan pienet lapset jo viisivuotiaat heti laivaan pelastamisen jälkeen kysyivät, oletteko Israelin vai Palestiinan puolella?

Katajavuori sanoo pohtineensa, että Euroopassa valtaosa kysyy, tykkäätkö Elisasta vai Annasta?

– Kyllähän se pysäyttää tällainen kysymys.

Suomalaisia avustustyöntekijöitä on parhaillaan myös Israelin ja Gazan kriisissä järjestämässä Egyptin puolelta avustustarvikkeita Gazan kaistalle.

SPR:n kansainvälisen avun tuki- ja koordinaatioyksikön päällikön Toni Jokisen mukaan järjestö ei ota kantaa kriiseihin.

– Emme ota kantaa konfliktin osapuoliin eikä sen juurisyihin. Me autetaan heitä, kenellä avuntarve on suurin.

SPR:n avustustyöntekijöitä on eri puolilla maailmaa vuosittain 200-300 henkeä.

Katso videolta Tuulia Katajavuoren koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat