Säästöä lämmityskuluissa jopa 70 prosenttia: Valitse oikea lämpöpumppu!

Oikea lämpöpumppuvalinta voi tuoda hurjaa säästöä lämmityskuluihin.

Useimmille lämpöpumput eivät ole kovin tuttuja, koska yleensä lämpöpumppuja ostetaan vain 1–2 kertaa elämän aikana, kertoo Lämpöykkösen Matti Perkkiö MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogikirjoituksessaan.

Perkkiö kuitenkin muistuttaa, että tekniikka on kehittynyt hurjasti ja lämpöpumpuilla voidaankin leikata noin 30–70 prosenttia lämmityskuluista.

Ilmalämpöpumpulla säästöä 30 prosenttia

Ilmalämpöpumppu on lämpöpumpuista edullisin ja yksinkertaisin järjestelmä, niitä asennetaan vuosittain noin 40 000 kappaletta. Se sopii käytännössä jokaiseen kotiin. Ilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa ja puhaltaa lämmön seinälle sijoitettavan sisäyksikön kautta sisäilmaan. Lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumpuilla voidaan viilentää, suodattaa ilman epäpuhtaudet ja pienhiukkasia ja takkatoiminnon avulla levittää takan tai muun lämmönlähteen tuomaa lämpöä laajemmalle alueelle.

Ilmalämpöpumpussa on tärkeää säännöllinen huolto ja se, että sitä käytetään oikein. Asentajan antama käyttöopastus on ehdottomasti vaadittava asia. Hyvän ilmalämpöpumpun lämmitykseen saa asennettuna noin 1800–2500 eurolla. Perkkiön mukaan oikein mitoitettu, huollettu ja käytetty ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskustannuksia öljy- tai sähkölämmitystaloissa noin 30 prosenttia.

Ilma-vesilämpöpumpulla säästöä 50 prosenttia

Ilma-vesilämpöpumppu on kehittyneempi versio ilmalämpöpumpusta. Se hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa, mutta käyttää sitä sekä käyttöveden, että lämmitysveden lämmittämiseen. Ilma-vesilämpöpumppu sopii kaikkiin vesikiertoisiin kiinteistöihin – myös sellaisiin, joissa maalämpöä ei voida hyödyntää.

Ilma-vesilämpöpumppujen määrä lisääntyy kovaa vauhtia, koska tekniikka on kehittynyt niin pitkälle, että se toimii luotettavasti myös Pohjolan olosuhteissa. Suosiota lisää se, että sen 10 000 euron hinta asennettuna on edullisempi kuin maalämpöpumpulla. Oikein mitoitettu ja asennettu ilma-vesilämpöpumppu säästää lämmityskustannuksiasi noin 50:llä prosentilla.

Maalämmöllä säästöä 70 prosenttia

Maalämpöpumppu on lämpöpumppujen kuningas ja sitä asennetaan Suomessa vuosittain noin 10 000:een kotiin ja kiinteistöön. Maalämpö ottaa lämpöenergiansa maasta, vedestä tai kalliosta. Maalämpöpumppu lämmittää ilma-vesilämpöpumpun tavoin sekä lämmitys- että käyttöveden. Maalämpöpumpun, asennuksen ja porakaivon kustannus on uudiskohteissa keskimäärin 15 000 euroa ja saneerauskohteissa noin 20 000 euron luokkaa. Järjestelmällä voidaan saavuttaa jopa 70 prosentin kustannussäästöt eli noin 2000 eruoa pienemmät lämmityskustannukset vuositasolla.

Yllämainitut säästöt voidaan Perkkiön blogikirjoituksen mukaan saavuttaa lähinnä öljy- ja sähkölämmityskohteissa, joissa säästöpotentiaali on korkein. Lämpöpumpuilla on huima energiansäästöpotentiaali, jota on mahdollista hyödyntää vielä noin miljoonassa kotitaloudessa.

Lue myös:

    Uusimmat