Kodin pahimmat sähkösyöpöt: 3000 kWh vuodessa tähän luksukseen

Kodin sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten sähkölaitteiden määrä ja ikä, sekä laitteiden käyttötottumukset. Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, kiinnitä huomiota etenkin sellaisten laitteiden käyttöön, joiden sähkönkulutus on suurinta.

Jotkut laitteet syövät sähköä pääsääntöisesti toisia enemmän. Jos haluat seurata laitteiden sähkönkulutusta tarkasti, voit lainata veloituksetta sähköyhtiöltäsi sähkönkulutusmittarin.

Sähköinen lattialämmitys

Pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä kertoo, että sähköinen lattialämmitys märkätiloissa on ehdottomasti yksi kodin pahimmista sähkösyöpöistä.

– Voidaan sanoa, että sähköisen lattialämmityksen sähkönkulutus voi olla erittäin merkittävää. Kulutus riippuu tietenkin pesutilojen koosta ja lämpötilasäädöistä, mutta se voi olla jopa 3000 kilowattituntia vuodessa, jos lämpötila on säädetty korkealle isoissa tiloissa ja tilat sijaitsevat ulkoseinien kulmauksessa, kertoo Seuna.

Pesutilojen lattialämmitykseen kuluva sähkö voi siis vuodessa maksaa pahimmillaan yli 400 euroa.

Sähkösauna

Seunan mukaan myös sähkösauna kuluttaa helposti suuria määriä sähköä. Pientalosauna kuluttaa tyypillisesti Seunan mukaan noin 1000 kilowattituntia vuodessa.

– Kerrostalosaunassa on toki yleensä pienempi tila ja kiuas kuin pientaloissa, jolloin saunan sähkönkulutus on reilusti pienempää. Kerrostalossa saunalle tulee usein myös vähemmän käyttötunteja. Mutta sähkösauna on kuitenkin usein yksi eniten sähköä kuluttavista komponenteista.

Pöytätietokone

Kotona oleva elektroniikka voi kuluttaa kotitaloudessa suhteellisen paljon sähkön, etenkin kun laitteiden määrä jatkuvasti kasvaa. Nykyään tietokoneet kuluttavat kotitalouksissa enemmän sähköä kuin televisiot.

Elektroniikan hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että laite on energiatehokas. Laite kannattaa myös kytkeä kokonaan pois päältä kun laitetta ei käytä.

Tietokoneista pöytätietokoneet kuluttavat huomattavasti enemmän sähköä kuin pienemmät, kannettavat koneet. Uusi kannettava tietokone voi Seunan mukaan kuluttaa sähköä jopa 80 prosenttia vähemmän kuin vanhempi pöytätietokone.

Kylmälaitteet

Kylmälaitteet vievät pääsääntöisesti enemmän energiaa, kuin esimerkiksi astianpesukone tai pyykinpesukone.

– Jos puhutaan ennen kaikkea kerrostaloasunnoista, ja otetaan sähköinen lattialämmitys pois laskuista, niin kyllä jääkaappipakastin tyypillisesti vie eniten sähköä, kertoo Seuna.

Kylmälaitteissa ja niiden sähkönkulutuksissa on eroja. Laitteen ikä ja yleinen energiatehokkuus vaikuttaa asiaan.

– Nykyään kylmälaitteistakin löytyy sellaisia uusia malleja, jotka vievät sähköä erittäin vähän. Kyllä yleissuuntauskin on se, että uudet laitteet vievät vähemmän energiaa kuin vanhat.

Lue myös:

    Uusimmat