Mainos

45 minuuttia: SPR:n pääsihteeriä epäillään rikoksesta

SPR:n pääsihteeriä Kristiina Kumpulaa epäillään rikoksesta, kertoo 45 minuuttia -ohjelma. Epäily liittyy Veripalvelun konsulttiostojen poliisitutkintaan.

Kumpulan osalta kyse on epäillystä avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön. Kumpulan ei epäillä saaneen itse henkilökohtaista hyötyä asiassa. Kysymys on siitä, onko hän laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Kumpula ei halunnut tänään kommentoida rikosepäilyjä. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Veripalvelun entistä johtajaa Jukka Rautosta epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä ja Booz-yhtiön konsulttia avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön.

Myös Rautonen ja konsultti kiistävät rikosepäilyt. Aikanaan syyttäjä harkitsee, syytetäänkö epäiltyjä rikoksesta.

Luotti johtajan selityksiin

Veripalvelu osti miljoonilla euroilla palveluja luottokonsultilta, jonka kanssa Rautonen oli työskennellyt jo ennen siirtymistään Veripalveluun. Konsulttitöitä ei kilpailutettu eikä töistä laadittu erillisiä sopimuksia.

Hankintojen epäselvyydet kiinnittivät SPR:n sisäisen tarkastajan huomion toistuvasti. Moitteet menivät sekä Kumpulan että Veripalvelun hallituksen tietoon. Asiaa ei kuitenkaan tutkittu kunnolla, vaan Rautosen omat selitykset katsottiin riittäviksi.

SPR käynnisti asiasta erityisselvityksen sen jälkeen, kun 45 minuuttia -ohjelma kertoi konsulttiostoista syyskuussa.

Sen seurauksena johtaja Rautonen sai potkut, samoin Veripalvelun hallitus. Kumpulalle hallitus antoi huomautuksen puutteellisesta informoinnista.

Rikosepäilyä ei haluttu julkisuuteen

Pääsihteerin rikosepäily on järjestölle erittäin kiusallinen. SPR:llä on ollut tieto asiasta ainakin noin kuukauden, mutta sitä ei ole haluttu kertoa julkisuuteen.

Järjestöstä viestitetyn näkemyksen mukaan Kumpulan rikosepäily on perusteeton. SPR antoi tänään julkisuuteen tiedotteen sen jälkeen, kun 45 minuuttia -ohjelman toimitus oli pyytänyt Kumpulan kommenttia epäilyyn.

Tiedotteessa ei kerrota Kumpulaan kohdistuvasta rikosepäilystä. Sen sijaan siinä todetaan, että SPR:n asianajaja on käynyt poliisin esitutkintamateriaalin läpi ja havainnut, ettei se tuo mitään uutta järjestön omiin selvityksiin. Tiedotteen mukaan Kumpula nauttii edelleen SPR:n hallituksen luottamusta.

45 minuuttia ei tavoittanut tänään poliisia kommentoimaan asiaa. Jutun tutkinta on loppusuoralla ja asianosaisten loppulausuntoja odotetaan tämän kuun loppuun mennessä.

Katso Salla Vuorikosken juttu:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.