Mainos

18-vuotiaalle täysi opintotuki

Muualla kuin vanhempiensa luona asuva 18-vuotias voi saada täysimääräisen opintotuen elokuun alusta.

Silti vanhempien tulot voivat edelleen pienentää opintorahaa tai estää sen saamisen muissa kuin korkeakouluopinnoissa aina 20 ikävuoteen saakka. Ikärajan alentaminen antaa noin 11 000:lle lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai korkeakoulussa opiskelevalle korotusta opintorahaan. Täysimääräinen opintoraha on toisen asteen oppilaitoksissa 1 270 mk ja korkeakouluissa 1 540 mk kuukaudessa.

Vanhempien tulot vaikuttavat siis edelleen perheettömän alle 20-vuotiaan toisella asteella opiskelevan opintorahaan, vaikka hän ei asu vanhempiensa luona. Jos vanhempien viimeksi toimitetussa valtion verotuksessa vahvistetut tulot ylittävät yhteensä 166 000 markkaa, opintorahaa vähennetään asteittain tulojen kasvaessa eikä sitä makseta lainkaan, jos tulot ovat vähintään 242 000 markkaa.

Jos opiskelijalle on jo myönnetty opintotuki ensi lukuvuodeksi, Kela tarkistaa opintorahan ilman eri pyyntöä oikean suuruiseksi. Opiskelija saa tästä päätöksen elokuun alussa. Jos opintotukea on jo haettu, ei myöskään tarvitse ottaa yhteyttä Kelaan, sillä lainmuutos otetaan huomioon ilman uutta hakemusta.

Ikärajan alentaminen perustuu viime vuoden joulukuussa vahvistettuun opintotukilain muutokseen. Se lisää opintotukimenoja vuositasolla noin 56 miljoonalla markalla, mutta osa lisäkustannuksista on katettu vuoden alusta voimaan tulleella asumislisän leikkauksella vanhempien omistamassa tai heiltä vuokratussa asunnossa asuvilta opiskelijoilta. Heille maksetaan asumislisää enintään 350 mk kuukaudessa, kun se muualla asuville voi olla enintään 854 mk.

Ei ruuhkia

Opintotukihakemusten käsittely on kesän aikana sujunut nopeasti. Kesä-heinäkuussa saapuneista hakemuksista suurin osa on ratkaistu viikossa, kun viime lukuvuonna käsittely kesti keskimäärin viisi viikkoa. Heinäkuun alkupuolella hakemuksia oli vireillä noin 10 000.

Viime syksyn ruuhkien kaltaista tilannetta ei tänä syksynä odoteta, sillä "vanhat" opiskelijat ovat saaneet päätöksen opintotuesta koko opiskeluajalle ja uudetkin tukihakemukset jakautuvat tasaisemmin, kun lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten hakemukset käsitellään pääosin Kelan toimistoissa. Muutoshakemuksia voi syksyllä kuitenkin tulla entistä runsaammin, kun opiskelijat lopettelevat kesätöitään ja seuraavat omien tulojensa vaikutusta opintotukeen. Jos koko vuoden tulot nousevat niin suuriksi, että edessä olisi opintotuen takaisinperintä, opiskelija voi itse peruuttaa osan tukikuukausista lähettämällä muutoslomakkeen ja näin välttyä takaisinperinnältä.

Koulumatkatukea myös aikuisopiskelijoille

Ensi vuoden alusta muuttuu lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten koulumatkatuki siten, että koulumatkatukeen ovat oikeutettuja myös aikuisopiskelijat. Nykyisin aikuisopiskelijat jäävät tuen ulkopuolelle, jos he opiskelevat aikuislinjalla tai aikuisoppilaitoksessa. Aikuisopiskelija tulee saamaan matkatukea vain, jos hän suorittaa päätoimisesti lukiota tai ammatillista peruskoulutusta. Lisäksi opintotukilakiin on tulossa pieniä muutoksia, jotka täsmentävät opintotuen kestoa ja maksamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.