15.5.2002 Raparperipiirakka ja -chutney

1 pkt valmista kauramurotaikinaa

0,5 - 1 l raparperinpaloja
1,5 - 2 dl sokeria
1,5 -2 rkl perunajauhoja

5-8 dl raparperinpaloja
2 dl kermaviiliä tai ruoanvalmistusjogurttia
2 munaa
1-1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

1. Anna kauramurotaikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan jauhotetulla pöydällä puolisen tuntia. Liitä palat ja kauli kevyesti tai painele taikina suoraan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (vuoan halkaisija 26-28 cm)
2. Huuhdo raparperit ja kuori ne vain tarvittaessa. Leikkaa noin 1 cm:n paloiksi.
3. Täyte 1: sekoita sokeri ja perunajauhot raparperipalojen joukkoon ja kaada piirakkapohjan päälle. Kypsennä uunin alaritilällä 200 asteessa 25-30 min. Tarjoa haaleana jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Täyte 2: leikkaa raparperit paloiksi kuten edellä ja kaada taikinalla vuorattuun vuokaan. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kermaviili ja sokerit. Kaada seos raparperipalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa 30-40 minuuttia uunin alaritilällä. Tarjoa piirakka jäähtyneenä. Voit valmistaa piirakan myös niin, että kaadat sokeroidut ja perunajauhotetut raparperipalat keraamisiin annosvuokiin tai isoon vuokaan. Nosta sopivan kokoinen kaulittu taikinalevy päälle. Voitele maidolla, vedellä tai munalla ja pistele haarukalla. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia uunin keskiritilätasolla, kunnes pinta on kauniin värinen ja kypsä. Tarjoa jälkiruokana jäätelön, kermavaahdon tms kanssa.

Raparperista voit valmistaa myös puuroa, kiisseliä, keittoa, mehua, hilloa, hilloketta, hyytelöä, chutneya jne.

Raparperichutney

0,5 kg raparperipaloja
1 dl rusinoita
1 sipuli ohuina viipaleina
½ sitruuna 1/4 viipaleina
1 rkl viinietikkaa
2 dl sokeria
0,5 -1 rkl currya
1 tl sinapinsiemeniä

1. Kaada kaikki aineet paksupohjaiseen tersäskasariin.
2. Sekoita, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin tuntia ilman kantta välillä sekoittaen. Tarkista curryn määrä.
3. Purkita valmis chutney puhtaisiin pieniin purkkeihin. Raparperichutney maistuu itämaisten ruokien seuraksi yhtähyvin kuin kotoisten liha- ja broileriruokien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat