13-vuotias tyttö jäi auton alle ylittäessään suojatietä Lahdessa, kuljettaja ei edes noussut autosta – järkyttynyt äiti: "On ihme, että hän selvisi tuollaisesta tällistä"

4:08
Autoilija ei pysähtynyt suojatien edessä, ajoi 13-vuotiaan tytön päälle - äiti MTV:lle: "ei kenenkään pitäisi sellaisesta tällistä selvitä" (toisin kuin lähetyksessä puhutaan, kyseessä oli 13-vuotias tyttö, ei 14-vuotias).

Teinityttö joutui eilen alkuillasta onnettomuuteen ylittäessään suojatietä Lahden keskusta-alueella. Onnettomuuden taustalla oli liikennetilanne, jossa epäonnistutaan toistuvasti. Yksi auto oli pysähtyneenä suojatien eteen, kun toinen auto porhalsi pysähtymättä viereistä kaistaa.

13-vuotias tyttö oli eilen matkalla isoäitinsä luokse, kun matka katkesi kammottavalla tavalla. Hän oli liikkeellä kaverinsa kanssa pyörällä, ja tytöt odottivat risteyksen keskiväylällä sopivaa hetkeä ylittää suojatie.

Kyseisessä kohtaa Vesijärvenkadulla ei ole liikennevaloja, mutta pian yksi autoista pysähtyi antaakseen tietä lapsille. Auto jäi odottamaan suojatien eteen tyttöjä lähimpänä olevalle kaistalle. Valitettavasti näin ei kuitenkaan toiminut samaan suuntaan viereistä kaistaa ajava auto.

– Tyttäreni lensi auton konepellin ja tuulilasin kautta jalkakäytävälle, kertoo äiti Kati Nurmi.

Auton töytäisemä tyttö oli tapahtumahetkellä pyörän selässä, eikä hän ehtinyt reagoida tilanteessa mitenkään. Tytöt kuvailevat auton ajaneen kovaa vauhtia ennen törmäystä.

– Kuski ei noudattanut liikennesääntöjä, eli hän ei pysähtynyt suojatielle, jossa toinen auto oli pysähtyneenä. Hän ei siinäkään tapauksessa olisi noudattanut liikennesääntöjä, vaikka siihen ei edes olisi pysähtynyt ketään, koska suojatiellä pitää olla varovainen, Nurmi toteaa.

"Joku suojelusenkelihän siinä on mukana ollut"

Nurmi kuvailee tyttärensä 14-vuotiaan ystävän toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Törmänneen auton kuski sen sijaan ei ollut Nurmen mukaan noussut edes ulos autosta. Kuski jäi kuitenkin odottamaan poliisien saapumista.

Loukkaantunut tyttö vietiin ambulanssilla sairaalaan, ja hän oli siellä yön yli tarkkailussa ennen kotiin pääsyä. Äidin mukaan ainakaan toistaiseksi tutkimuksissa ei ole ilmennyt sisäistä verenvuotoa eikä murtumia.

– Selkäkipua hän valittaa, ja sitä nyt seurataan. Lisäksi hänellä on toinen puoli kasvoista täysin ruhjeilla. Aika näyttää, millainen lopputulema on, eli miten syvät haitat tästä jää, Nurmi sanoo.

– Joku suojelusenkelihän siinä on mukana ollut. Ei tuollaisesta tällistä pitäisi kenenkään kaiken järjen mukaan selvitä. On ihme, että hän selvisi.

"Kaupungissa vallitsee välinpitämättömyyden kulttuuri"

Lahtelaisena Nurmi arvioi, että kaupungissa vallitsee välinpitämättömyyden kulttuuri, joka on nähtävissä myös liikenneturvallisuudessa. Hän toivoo, että tapauksen jakaminen herättää autoilijoita miettimään omaa liikennekäyttäytymistään.

– Kyllähän lapsille on aika vaarallisia nämä risteykset, joissa ei ole valoja, vaikka kuskithan niitä autoja ajaa. Lahden keskustassa on monta vaaranpaikkaa, ja kun mietitään kuinka monta kouluakin siellä on, Nurmi kertoo.

Lahden kaupungin edustaja on ollut yhteydessä Nurmeen välittääkseen tiedon onnettomuudesta kaupungin teknilliseen lautakuntaan. Tyttöjen mukaan heille ei ole sattunut kyseisessä risteyksessä aiemmin vaaratilanteita.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

8.8.2019 klo 19.10 MTV Uutiset Livessä kerrotaan virheellisesti tytön olevan 14-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja