Miten sinä suoriutuisit? Tässä liikennetilanteessa suomalaiset epäonnistuvat toistuvasti: ”Laiminlyödään päivittäin”

1:54
Mitä virheitä suomalaiset tekevät yleisimmin liikenteessä?

Suomalaisten yleisimpiä virheitä liikenteessä puitiin Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa. Turvallinen tienylityspaikka muuttuu turvattomaksi yleisen mokan takia.

Poliisin edustajan mukaan ylinopeuksien ohella suomalaisten yleisin virhe liikenteessä on suojatiesäännön laiminlyöminen. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa toinen ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen. Tällöin myös rinnakkaisella kaistalla samaan suuntaan kulkevan ajoneuvon täytyy pysähtyä ennen suojatietä.

– Tämä on sellainen, mitä tuolla laiminlyödään päivittäin ja poliisikin valvoo. Suojatien pitäisi olla yksi turvallisempia tienylityspaikkoja kevyelle liikenteelle, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Suomalaiset tulevat jäljessä suojatiekulttuurissa

Suomalaiset ovat monia muita Euroopan maita jäljessä suojatiekulttuurissa, toteaa Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio. Hän toivoo, että myös Suomessa opittaisiin hiljentämään vauhtia heti, jos joku on astumassa suojatielle päin.

– 90 prosenttia kuljettajan tekemistä virheistä on havaintovirheitä, että ei nähdä sitä oikeaa asiaa oikeassa kohdassa, toteaa Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Tämä näkyy myös suojatiekäyttäytymisessä, jolloin esimerkiksi jalankulkija huomataan liian myöhään. Jokilammin mukaan ajamiseen ei nykyään keskitytä kunnolla, vaan usein samalla tehdään muita asioita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja