Pyörällä liikkunut Sami jäi auton alle ja lensi pää edellä katuun Vantaalla – kallo murtui ja kypärä halkesi: "Ilman kypärää olisi henki lähtenyt"

6:54
Katso video: Näin varmistat, että pyöräilet turvallisesti

Kypärä pelasti vantaalaismiehen hengen, kun törmäys henkilöauton kanssa heitti hänet pää edellä katuun. Pyöräilijä kärsi tapauksessa kallonpohjan murtuman ja sai kahden kuukauden liikuntakiellon.

44-vuotias Sami Heikkinen oli pyöräilemässä töihin Vantaan Länsimäentietä pitkin, kun matka katkesi rajuun törmäykseen henkilöauton kanssa. Porvoonväylältä nouseva auto hidasti ennen suojatietä ja oli aikeissa kääntyä vasemmalle. Heikkinen lähti luottavaisena ylittämään suojatietä, kun auto yllättäen kaasuttikin uudelleen.

– Silloin kolahti. Osuin noin 20 kilometrin tuntinopeudella ajavan auton oikeaan etukulmaan. Siitä lensin pää edellä asfalttiin, Heikkinen kuvailee.

Hän sinkoutui otsa edellä katuun, eikä ehtinyt lainkaan ottaa iskua vastaan käsillään. Oli selvää, että kypärä oli pelastanut tilanteen, Heikkinen kertoo. Tässä vaiheessa kuski pysähtyi ja nousi paniikissa ulos autostaan.

Autoilijalla oli tilanteessa väistämisvelvollisuus, koska hän oli kääntymässä pyörätienjatkeen yli.

– Kuski itsekin sanoi, ettei ollut yhtään nähnyt, että olin tulossa. Hän seurasi vain oikealle päin menevää liikennettä, Heikkinen sanoo.

Ensiavussa todettiin kypärästä huolimatta kallonpohjan murtuma

Paikalle soitettiin ambulanssi, joka kiidätti Heikkisen ensiapuasemalle. Ruhjeiden lisäksi hänellä todettiin kallonpohjan murtuma. Hän pääsi kuitenkin kotiin vielä samana päivänä.

– Ambulanssissa juttelin hoitajan kanssa, joka sanoi, että ilman kypärää olisi henki lähtenyt erittäin todennäköisesti, Heikkinen toteaa.

Tapaus sattui keskiviikkoaamuna. Heikkinen ei saa harrastaa kahteen kuukauteen muuta urheilua kuin kävelyä. Onnettomuutta seuraavat kaksi viikkoa sen sijaan kuluvat täydessä levossa ja murtuman tilannetta seuraten.

– Todennäköisesti töitäkään ei pysty tekemään kahteen kuukauteen. Työni on sellainen, että joutuu nostamaan painaviakin taakkoja ja siinä on hankalia asennusasentoja, Heikkinen kertoo.

Kypärä halkesi törmäyksen voimasta: ”Vaikka on kiire mennä, niin kiire voi loppua lyhyeen”

Heikkinen huomasi poistuessaan ensiavusta, että hänen kypäränsä oli haljennut sisäpuolelta tapauksen seurauksena. Myös pyörän vanne oli taipunut törmäyksen voimasta. Hän kertoo, että on oikeastaan aina suhtautunut kypärän käyttämiseen vakavasti.

– Olen ihmetellyt sitä, mikä siinä on, kun jotkut eivät suostu kypärää päähänsä pistämään. Minulla se pelasti hengen, Heikkinen toteaa.

Hän toivoo tarkkaavaisuutta ja toisten huomioon ottamista niin autoilijoilta kuin pyöräilijöiltäkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja