Piia Ristikankare lähti kotoaan 30 vuotta sitten ja katosi jäljettömiin, jotkut väittävät nähneensä Piian katoamisiltana – "Meille on tullut ihan valtava määrä vihjeitä"

Heikki Ristikankareen tytär Piia, 15, katosi 30 vuotta sitten – aktiiviset murhatutkimukset aloitettu nyt uudelleen 8:31

15-vuotiaan Piia Ristikankareen katoamisesta tuli toissa sunnuntaina kuluneeksi 30 vuotta. Keskusrikospoliisi on viime keväästä saakka tutkinut tapausta tiiviisti ja saanut paljon uusiakin vihjeitä tytön katoamiseen liittyen.

KATSO VIDEO: Rikospaikka-ohjelma kävi tapaamassa Piia Ristikankareen isää viime keväänä.

Poliisi tutkii tapausta murhana, mutta Piian ruumista ei ole koskaan löydetty. Tutkinnanjohtaja on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että juttu selviää vielä.

– Viime kevään jälkeen meille on tullut ihan valtava määrä vihjeitä. Aina kun tapaus on esillä julkisuudessa, saamme uusia vihjeitä, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisista kertoo.

– En pidä ollenkaan mahdottomana, että juttu selviää vielä. Hankalaa se on ja erityisen haasteellista, koska Piian katoamisesta on kulunut niin pitkä aika ja ihmisten muistikuvat heikkenevät ajan kuluessa.

Lähti kotoaan riidan jälkeen

Virallisesti Piia Ristikankare on julistettu kuolleeksi ja hänen kuolinpäiväkseen on merkitty 1. tammikuuta vuonna 2011. Hänen kohtalonsa on kuitenkin täysin avoin.

Piia katosi kotoaan Varsinais-Suomen Piikkiöstä perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988 riideltyään veljensä kanssa kaukosäätimestä. Tytöstä ei ole ainuttakaan luotettavaa havaintoa kotoa lähdön jälkeen.

Tytön poistuminen kotoa perustuu isän ja pikkuveljen kertomukseen, mutta poliisi pitää sitä luotettavana.

– Mitään varmaa havaintoa Piiasta ei ole tuon illan jälkeen. Veli ja isä kertovat hänen lähteneen kotoa ja luotamme siihen tietoon. Erilaisia huhuja liikkuu hänen näkemisestään vielä sen jälkeen, mutta niitä ei ole saatu varmistettua, Heinonen sanoo.

Nuorisotalolla olleita pyydetään ilmoittautumaan

Poliisi sai alkukesästä tietoonsa, että Pontelan nuorisotalolla Piian kotitalon läheisyydessä oli katoamisiltana joukkotappelu, jonka seurauksena disko jouduttiin sulkemaan tavallista aikaisemmin.

Kyse ei ollut mistään tavanomaisesta nujakasta, sillä poliisikin oli käynyt paikalla ja ilmeisesti pari ihmistä oli saanut pahoinpitelystä sakkotuomionkin. Muutama ihminen oli joutunut sairaalaan.

Vanhojen asiakirjojen perusteella poliisi voi saada yhteyden sellaisiin ihmisiin, jotka olivat varmasti paikalla nuorisotalolla Piian katoamisiltana, mutta dokumenttien kaivaminen arkistoista on erittäin työlästä.

– Sellaisia huhuja ja väitteitä liikkuu, että Piia olisi nähty kulkemassa Pontelan ohi, mutta me emme tiedä yhtäkään ihmistä, joka olisi kertonut nähneensä hänet. Seuraavana yritämme saada selville ihmisiä, jotka tällaista kertovat.

Tutkinnanjohtaja toivoo Pontelassa diskoiltana paikalla olleita olemaan suoraan yhteydessä poliisiin.

– Meillä on iso prioriteetti saada selville näitä ihmisiä. Se helpottaisi kovasti meidän työtämme, jos he olisivat itse yhteydessä meihin, Heinonen toivoo.

Poliisi on kuullut viime kesän jälkeen tuoreiden yhteydenottojen tiimoilta useita ihmisiä, mutta kuultavia on vielä lisää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Perhettä ei ole syytä epäillä

Ristikankareen perheen kotitalo Kaarinan Piikkiössä käytiin läpi ruumiskoirien kanssa viime keväänä. Operaation syynä oli se, ettei dokumentteja aiemmista tutkimuksista talossa löytynyt.

Mitään merkkejä Piian kohtalosta ei kuitenkaan löytynyt.

Poliisi tutkii todennäköisesti talon vielä kerran perusteellisesti niin, että poliisille tulee täysi varmuus siitä, ettei rakennuksesta tai sen lähistöstä löydy merkkiäkään Piiasta.

– Sitkeästi liikkuu edelleen sellaisia huhuja, että perhe olisi tehnyt Piialle jotain, joten nämä toimenpiteet tehdään, jotta saadaan katkaistua ikäviltä huhuilta siivet. Mikään ei osoita siihen suuntaan, että Piian perhettä olisi syytä epäillä mistään, Heinonen sanoo tiukasti.

Isä on auttanut tutkintaa

Tutkinnanjohtajan mukaan Piian isä Heikki Ristikankare on ollut avuksi tutkinnassa ja hän pitää säännöllisesti yhteyttä poliisiin.

– Hän soittelee saamiaan vihjeitä meille ja on ehdottoman avulias. Kaikki puhuu sen suuntaan, että perheenjäsenet ovat uhreja tässä asiassa.

Heikki Ristikankare asuu edelleen samassa talossa, mistä Piia katosi 30 vuotta sitten. Välillä hän asui hetken aikaa muualla, mutta palasi sittemmin asumaan takaisin samaan taloon.

Alkukesästä poliisi kävi Ristikankareen luona ja otti talosta talteen Piian meikkipussin. Siitä on tarkoitus taltioida Piian DNA, jos joskus myöhemmin tulisi jotain, mihin sitä voisi verrata. DNA-näytteen taltiointi on vielä kesken.

Perhe oli uskonnollinen

Vuosien tutkinnan aikana poliisille on selvinnyt, että Piia oli joukossa hiljainen, helposti tulistuva ja uskonnollinen. Perhe kuului Jehovan todistajiin.

Läheinen ystävä tunsi Piian höpöttäjänä ja touhukkaana sekä velvollisuudentuntoisena. Piia hoiti usein kolmevuotiasta pikkuveljeään.

Piian vanhemmat olivat eronneet ja äiti oli muuttanut pois kotoa muutama vuosi ennen tyttärensä katoamista. Äiti kuoli muutama vuosi Piian katoamisen jälkeen.

Koulukiusattu, mutta ei yksinäinen

Poliisin mukaan Piialla oli kavereita, mutta ei liiaksi asti. Tyttö ei ollut kuitenkaan yksinäinen.

Vasta hiljattain tutkinnassa selvisi, että Piiaa oli myös kiusattu. Siitä Piia ei kuitenkaan kertonut päiväkirjassaan.

– Olemme puhuttaneet Piian ystäviä ja koulukavereita ja tutkinnassa on saatu vahvistettua, että hän oli ainakin jossain määrin kiusattu. Hänen luonteelleen oli tyypillistä, että hän ei antanut sen häiritä itseään. Ehkä sen takia se ei myöskään ilmene päiväkirjasta, Heinonen kertoo.

Vain vähän ennen katoamistaan, alkusyksystä 1988 Piia aloitti opiskelun ammattikoulussa Turussa. Poliisilla ei ole tiedossa, että Piiaa olisi kiusattu uudessa koulussa.

– Uskoisin, että kiusaamista oli yläasteella. Hän oli vasta syksyllä aloittanut ammattikoulun ja näytti siltä, että hänen elämänsä muuttui positiivisempaan suuntaan, kun hän pääsi hiukan suurempiin ympyröihin, Heinonen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirjeestä käynnistyi murhatutkinta

Poliisi luuli alun perin, että Piia karkasi omille teilleen ja tapausta tutkittiin katoamisena. Juttua alettiin tutkia murhana vasta 15 vuotta myöhemmin, syksyllä 2003. Syynä oli poliisille kiertotietä saapunut salaperäinen kirje, jonka lähettäjää ei ole vieläkään saatu selville.

Kirje tuli huhtikuussa 2002 ensin Kaarinan poliisille Ylen Poliisi-tv:ltä. Eri poliisiyksiköiden kautta kirje päätyi keskusrikospoliisille.

Kirje oli vuosien takaisena silminnäkijähavaintona hyvin poikkeuksellinen tarkkoine päivämäärineen ja rekisterinumeroineen. Kirjeen kirjoittaja kertoi, miten hän saapui Suomeen Piian katoamisiltana ja lähti ajamaan kohti Itä-Suomea sen jälkeen, kun oli selvinnyt ajokuntoon.

– Piikkiössä näin noin keskiyöllä kun tajuttoman tuntuista tyttöä oltiin nostamassa henkilöautoon, ruotsalaiseen paikkakuntaan viittaavalla nimimerkillä Tom från Borås kirjoittava henkilö kertoi kirjeessä.

Kirjeen kirjoittajaa halutaan kuulla

Kaarinan poliisi selvitti, kenen autolle rekisterinumero kuului vuonna 1988 ja tieto yhdistyi mieheen, jota epäiltiin aiemmin seksuaalirikoksista Turun seudulla. Poliisi kuulusteli miestä, mutta epäilyjen tueksi ei löytynyt näyttöä.

Poliisi on kuitenkin edelleen kiinnostunut siitä, kuka kirjeen kirjoitti.

– Emme ole saaneet mitään lisätietoa siitä kirjeestä. Ihmetyttää se, miten joku pystyy 13 vuotta tapahtuman jälkeen kirjoittamaan niin tarkan kirjeen tapahtumakuvauksineen. Haluaisimme haastatella tätä henkilöä, Heinonen sanoo.

Vihjeitä nuorista pojista

Poliisi on saanut vuosien mittaan myös lukuisia muita vihjeitä, joita on tarkastettu ja selvitetty.

Yksi vihjeistä liittyy nuorten poikien epäiltyyn seksuaalirikokseen, joka tapahtui Paimiossa, mutta sekään ei ole johtanut pitemmälle.

– Meille on tullut vihjeitä määrätyistä kavereista, jotka olisivat mahdollisesti ahdistelleet nuoria tyttöjä ja tehneet seksuaalirikoksia. Sitä on aika pitkälle selvitetty, mutta se menee kaikkinensa sen verran ohi tästä, että se ei ole kaikista tärkein vihje.

– Osa vihjeiden selvittelyistä on jouduttu priorisointisyistä jättämään kesken, Heinonen perustelee.

Aikanaan poliisi sai myös vihjeitä siitä, että Piia olisi nähty parissakin eri paikassa pian katoamisensa jälkeen. Nuo vihjeet on tarkastettu ja todettu, etteivät ne pitäneet paikkaansa.

Nousiko Piia autoon?

Keskusrikospoliisin tärkein ja keskeisin tutkintalinja on se, että Piia poistui kotoaan ja nousi joko vapaaehtoisesti tai pakotettuna johonkin autoon.

– Tätä pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona. Sen vuoksi olisi erittäin tärkeää, että ne jotka ovat väittäneet nähneensä Piian, olisivat nyt yhteydessä poliisiin, Heinonen sanoo.

Poliisi on viime keväästä alkaen tutkinut Ristikankareen tapausta tiiviisti. Tutkintaa on tarkoitus jatkaa samalla tavalla vielä tänä syksynäkin.

– Aika lailla päivittäin meillä on tutkintavoimaa tässä jutussa kiinni. Nyt on mennyt paljon aikaa puhuttelujen tekemiseen ja kirjaamiseen. Tärkein etenemissuuntamme on nyt se, että saisimme niitä ihmisiä kiinni, jotka olivat nuorisotalolla Piian katoamisiltana.

Lue myös:

    Uusimmat