MTV:n tiedot: Sari Liinaharjan murhasta epäilty Corolla-mies vapautuu epäilystä jo toistamiseen – 17-vuotiaan surma jää taas mysteeriksi

Sarin, 17,  katoaminen on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista mysteereistä – MTV selvitti, mitä lukiolaistytön hämärästä kuolemasta tiedetään 1:44
Katso videolta lyhyt tiivistelmä Sari Liinaharjan katoamisesta, joka on yksi Suomen rikoshistorian suurimpia mysteereitä.

Alaikäisenä kadonneen Sari Liinaharjan uusi murhatutkinta on osoittautumassa tuloksettomaksi. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP:n keräämä näyttö ei riitä siihen, että jutun pääepäilty voitaisiin viedä käräjille. Niin sanottu Corolla-mies tulee vapautumaan murhaepäilystä jo toistamiseen.

17-vuotias lukiolainen Sari Liinaharja katosi helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1987 Tammelasta.

Nuori nainen oli matkalla tapaamaan ystäviään Forssan torille, mutta hän ei koskaan saapunut perille.

Tyttö löydettiin kuolleena syrjäiseltä metsätieltä noin puoli vuotta myöhemmin. Ruumis oli pahoin tuhoutunut, eikä kuolinsyytä saatu selville edes oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa. 

Poliisi on silti alusta alkaen uskonut, että lukiotyttö joutui henkirikoksen uhriksi.

Ensin Corolla-mies kiisti jyrkästi

Epäilty tekijä löydettiin vasta vuonna 2000, pitkän, vaikean ja monivaiheisen murhatutkinnan tuloksena.

Kyse oli aiemmin väkivaltarikoksesta tuomitusta miehestä, joka sopi tutkinnassa esiin nousseisiin tuntomerkkeihin lähes täydellisesti. 

Silminnäkijäkin tunnisti nähneensä miehen löytöpaikan lähistöllä katoamisyönä. Mies oli ollut liikkeellä punaisella Toyota Corollalla, minkä takia hänet on ristitty julkisuudessa niin sanotuksi "Corolla-mieheksi". 

Poliisin kuulusteluissa mies kiisti jyrkästi liittyvänsä millään tavalla Sari Liinaharjan tapaukseen tai edes koskaan tavanneensa nuorta naista.

Syyttämättäjättämispäätös

Paria vuotta myöhemmin tutkinta sai epätyydyttävän päätöksen. 

Syyttäjän mukaan näyttö ei riittänyt siihen, että miestä vastaan voitaisiin nostaa syyte.

Mies oli kyllä syyttäjänkin mielestä saatu kytkettyä vahvasti Liinaharjan katoamisen aikaan ja ruumiin löytöpaikkaan. Ei kuitenkaan kuolemaan. 

Syyttämättäjättämispäätöstä perusteltiin siis sillä, että Liinaharjan kuolinsyy oli jäänyt epäselväksi. "Onnettomuus tai luonnollinenkin kuolema ovat mahdollisia", syyttäjä linjasi.

– Syytetoimiin ei voi ryhtyä, kun ei ole selvillä, onko Liinaharja kuollut rikoksen uhrina ja jos on, niin minkä rikoksen, ratkaisussa todetaan.

Yllättävä tunnustus

Juttu oli pimeänä pitkään, kunnes se sai mullistavan käänteen viime vuonna.

Corolla-mies tunnusti yllättäen Ylen rikosaiheisessa Viimeinen johtolanka -podcastissa, että hän oli sittenkin kyydittänyt Sari Liinaharjaa autossaan tytön katoamisen aikaan, noin 20 vuotta sitten. 

Mies kertoi myös muita hätkähdyttäviä tietoja katoamisyöltä. Aiemmin hän on siis kiistänyt koskaan tavanneensa nuorta naista. 

Paljastuksen myötä KRP aloitti uudet aktiiviset tutkimukset vanhan henkirikoksen selvittämiseksi. 

Tutkimukset ovat jatkuneet nyt yli vuoden ajan. Poliisi lupaili jo viime talvena, että tutkinta on loppusuoralla.

Ei uutta tai merkittävää näyttöä

Koska epäillystä rikoksesta on kulunut yli 35 vuotta, poliisin pitäisi nyt pystyä todistamaan syyttäjälle, että henkirikoksessa on kyse murhasta. 

Kaikki muut mahdolliset rikosnimikkeet ovat jo vanhentuneet. Asiaa ei voida enää viedä eteenpäin esimerkiksi tappona.

Jos näyttöä murhasta ilmenisi, syyttäjä voisi harkita vanhan syyttämättäjättämispäätöksen kumoamista.

MTV Uutisten tietojen mukaan KRP:n tutkimuksissa ei ole kuitenkaan onnistuttu löytämään mitään sellaista uutta tai merkittävää näyttöä, joka voisi johtaa syyttämättäjättämispäätöksen purkamiseen. Mikään ei siis viittaa siihen, että kyse olisi murhasta.

Esitutkinta on silti vielä kesken. KRP:n esitutkinnan valmistuttua asiasta päättää viime kädessä syyttäjä. 

Valmistuuko tutkinta viimein?

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto ei kommentoi tai vahvista MTV Uutisten tietoja, mutta kertoo, että KRP:n on määrä saada Sari Liinaharjan uusi murhatutkinta valmiiksi syksyn aikana. 

Aiemmin Luoto on kertonut, että tutkinnassa on tehty uusia kuulusteluja ja muun muassa erääseen paikkaan kohdistunut etsintä. 

Luoto on ollut uuden tutkinnan mittaan hyvin varovainen lausunnoissaan, eikä ole paljastanut mitään esimerkiksi siitä, mitä epäilty on poliisille kertonut. 

Jo aiemmin luoto arvioi MTV Uutisille, että tapauksen ratkeaminen vaatisi uutta konkreettista näyttöä henkirikoksesta. Sellaisen hankkiminen on erittäin haastavaa, koska tapahtuneesta on kulunut kymmeniä vuosia. 

MTV Uutiset kertoi Sari Liinaharjan katoamismysteerin käänteistä laajassa artikkelissa keväällä 2022. Poliisin alkuperäisestä esitutkinnasta ja uudemmistakin käänteistä voi lukea pidemmin täältä: 

Lue myös:

    Uusimmat