Mainos

Tehdäänkö tutkinnassa pian läpimurto? Piia Ristikankareen katoamisesta poliisille uusia mielenkiintoisia vihjeitä – "Koetamme ratkoa, pitävätkö huhut paikkansa"

8:31
Video: Piian Ristikankareen katoamista käsiteltiin laajasti Rikospaikassa. Videolla muun muassa Piian isän haastattelu.

Poliisi on saanut useita uusia mielenkiintoisia vihjeitä Piia Ristikankareen katoamiseen liittyen. Keskusrikospoliisissa odotellaan nyt, että vuosikymmeniä selvittämättömänä pysyneen murhan tutkintaan liikenisi taas aikaa.

15-vuotiaan Piia Ristikankareen katoamisesta tuli tässä kuussa kuluneeksi 31 vuotta.

Piia katosi Varsinais-Suomen Piikkiöstä perjantaina 7. lokakuuta vuonna 1988. Tytön kohtalosta ei kuitenkaan ole mitään tietoa. Hänen ruumistaan ei ole löydetty.

Viimeinen luotettava havainto Piiasta tehtiin, kun hän lähti kotoaan riideltyään veljensä kanssa kaukosäätimestä. Poliisi on korostanut, ettei ole syytä epäillä Piian perheen liittyvän katoamiseen.

Tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Kimmo Heinonen pitää todennäköisimpänä, että Piia on kotoa lähtemisen jälkeen noussut tai pakotettu johonkin autoon.

Uusia tutkintalinjoja

Asiaa on tutkittu murhana. Viime aikoina tutkinta on edennyt verkkaisesti.

Viime keväänä poliisissa käytettiin aikaa saapuneiden vihjeiden kartoittamiseen, mutta sen jälkeen tutkinta on ollut jäissä. Kiireellisemmät työtehtävät ovat ajaneet tärkeysjärjestyksessä vuosikymmeniä vanhan mysteerin edelle.

– Emme ole nyt ehtineet tehdä asialle mitään. Tässä ovat kaikki muut työtehtävät vieneet ajan. Toiveissa on, että pääsisimme loppuvuoden aikana jatkamaan tutkintaa, tutkinnanjohtaja Heinonen KRP:stä kertoo.

Tehtävää olisi.

Heinosen mukaan keväällä läpi käydyissä vihjeissä on joitain väitteitä tai tietoja, joita poliisi aikoo "ilman muuta" selvittää tarkemmin.

– Siellä on muutamia mielenkiintoisia linjoja, joita lähdemme perkaamaan, kun saamme aikaa.

Tällaisista vihjeistä on kyse

Heinonen ei voi avata poliisin saamien mielenkiintoisten vihjeiden sisältöä. Hän voi kuitenkin luonnehtia sitä, minkä tyyppisiä tietoja poliisille on kerrottu.

– Ne ovat tällaisia aikanaan jo esillä olleita huhuja, jotka ovat nyt jostain syystä päätyneet meidän korviimme.

– Koetamme ratkoa, pitävätkö huhut paikkansa. Tällaisissa jutuissa on kuitenkin aina selvää, että huhuja syntyy. Ehkä jonain päivänä käteen osuu jotain, mikä myöskin pitää paikkansa.

Silminnäkijähavaintoja Piiasta ei Heinosen mukaan vihjeiden mukana ole tullut.

– Lisäksi kuluneet vuodet tekevät sen, että jos joku väittäisikin nähneensä jotain, voi olla vaikea varmistua siitä, että kyse on juuri Piiasta tai oikeasta hetkestä oikeana iltana. Ne ovat tosi haasteellisia.

– Tavallisemmin vihjeissä on kuitenkin kyse siitä, että ollaan jotain mieltä jostain asiasta. Että esimerkiksi on jokin henkilö, josta huhutaan jotain.

Tom från Borås on yhä mysteeri

Tutkinnassa on viime vuosien aikana yritetty selvittää muun muassa murhatutkinnan alun perin käynnistäneen mystisen ruotsinkielisen kirjeen lähettäjää.

Tom från Borås", eli kirjeen nimimerkillä allekirjoittanut henkilö on yhä tavoittamatta.

– Sitä ei ole saatu selvitettyä, Heinonen sanoo.

Kirje tuli poliisille 2000-luvun alkupuolella Ylen Poliisi-tv:n kautta. Kirje oli vihjeenä hyvin poikkeuksellinen, sillä siihen oli muisteltu vuosien takaa hyvinkin tarkkoja yksityiskohtia katoamisillalta.

Kirjeen kirjoittaja kertoi, että hän oli Piikkiössä noin keskiyön aikaan nähnyt, miten tajuttoman oloista tyttöä nostetaan henkilöautoon.

Kirjeessä oli myös tarkka auton rekisterinumero, joka yhdistettiin aiemmin seksuaalirikoksista epäiltyyn mieheen Turun seudulla. Miestä kuulusteltiin, mutta näyttöä häntä vastaan ei löydetty.

Poliisi käynnisti murhatutkinnan kirjeen saamisen jälkeen. Sitä ennen juttua oli tutkittu 15 vuotta tavallisena katoamisena.

Vihjepuhelu vei samaan suuntaan

MTV Uutiset kertoi vuonna 2016, että Piia Ristikankareen isä sai vuonna 2013 vihjepuhelun, joka viittasi samaan suuntaan kuin vihjekirje. Poliisi ei tuolloin halunnut kommentoida puhelun sisältöä.

KRP:n Heinonen täsmentää nyt, ettei puhelu tullut Piian isälle vaan lähisukulaiselle. Heinonen vaikenee puhelun sisällöstä edelleen.

Hänen mukaansa tutkimuksia soittajan antamaan vinkkiin liittyen on tehty, mutta laihoin tuloksin.

– Se ei ole johtanut mihinkään.

– Puhelussa tullutta vihjettä tutkittiin niin pitkälle kuin mahdollista. Siinä loppuivat keinot kesken. Pääsimme kuitenkin sen verran pitkälle, että väittäisin vihjeen olleen perätön.

Piian väitetysti nähneitä ei ole tavoitettu

Poliisi on myös päässyt kuulustelemaan Piian silloisia ystäviä. Sillä saralla tekemistä ei enää juurikaan ole, Heinonen kertoo.

– Olemme saaneet heidät puhuteltua sillä laajuudella ja tarkkuudella, jota olemme halunneet. Meille on syntynyt melko hyvä käsitys Piian sen hetkisestä elämäntilanteesta.

Sen sijaan tavoittamatta ovat yhä ne henkilöt, jotka huhujen mukaan ovat nähneet Piian katoamisiltana Pontelan nuorisotalon lähistöllä. Nuorisotalo sijaitsee Piian kotitalon läheisyydessä.

Nuorisotalolla olleista henkilöistä jäi viranomaisten arkistoihin merkintöjä, sillä paikalla oli ollut illan aikana poliisikäyntiä vaatinut tappelu.

Heinosen mukaan KRP ei ole kuitenkaan tavoittanut ketään, joka olisi Piian nähnyt.

– Ei olla löydetty. Sellaista ihmistä ei olla saatu haastateltua, joka pystyisi sanomaan, että on nähnyt Piian.

MTV Uutiset uutisoi katoamistapauksesta, katoamiseen liittyvistä teorioista ja tutkinnan käänteistä laajasti vuonna 2016 julkaistussa erikoisraportissa:

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja