10 pientä tapaa, jotka voivat helpottaa ahdistusta: "Sillä tavoin tunnen saavuttaneeni jotain jo päivän aluksi"

3 vinkkiä aikaansaamiskyvyn parantamiseen 0:46

Ahdistusta voi yrittää helpottaa yksinkertaisilla ja ilmaisilla keinoilla.

Katso yllä olevalta videolta, miten saada asioita aikaan – stressaantumatta.

Kaikki murehtivat joskus, mutta ahdistus on huolten kantamista vakavampaa. Ahdistuksen syytä voi olla hankala jäljittää, mutta epämääräisenkin ahdistuksen nostaessa rumaa päätään, voi sitä yrittää painaa alas.

The Mighty -sivusto kysyi ahdistuksesta kärsiviltä, millä konstein heidän on onnistunut selättää ikävä tunne. Vaikka seuraavat vinkit eivät omalla kohdalla toimisi, kannattaa niitä ainakin kokeilla: vaivaa ne eivät näet vaadi.

1. Petaa sänkysi joka aamu

”Petaan sänkyni aamuisin. Sillä tavoin tunnen saavuttaneen jotain jo päivän aluksi. Lisäksi kotiin on kiva saapua kurjankin päivän jälkeen, kun edes sänky on pedattuna.” Clarissa L.

”Sijaan sänkyni aamuisin ennen kuin lähden kotoa. On ihanaa tulla kotiin, jossa sänky odottaa pedattuna. Siistiltä näyttävä huoneeni rentouttaa mieltäni.” Alexis H.

2. Hiljennä puhelin

”Pidän puhelintani äänettömällä. En aiemmin edes tajunnut, kuinka paljon puhelimen odottamaton pirinä aiheutti minussa ahdistusta. Asiaa ei helpota myöskään se, että yhdeksän kymmenestä saamastani viestistä aiheuttaa minulle lisää stressiä ja ahdistusta.” Kathryn W.

3. Ole rehellinen

”Olen avoin ahdistuksestani. Kun ahdistus on pahana, puhun siitä mieluummin kuin kätken sisääni. Tapanani on myös piirtää ranteeseeni hymynaama. Aina kun katson sitä, yritän ajatella iloisia ajatuksia.” Cherokee M.

”Olen kertonut ihmisille ahdistuksestani. Olen sanonut, että tarvitsen tilaa ympärilleni syystä, eikä sitä pidä ottaa henkilökohtaisesti.” Bailey S.

4. Vähemmän aikaa somessa ja näyttöpäätteillä

”Olen vähentänyt sosiaalisen median käyttöä, sillä huomasin ahdistukseni lisääntyvän aina kirjautuessani palveluihin sisään. Vertailin elämääni muihin, mikä söi itsetuntoani.” Jen S.

”Vietän kokonaisia päiviä offline-tilassa. Ei puhelinta, ei nettiä, ei kotoa poistumista. Se on täydellistä latautumista turvallisessa ja tyynessä paikassa ilman häiriötekijöitä.” Capri B.

5. Sano ”ei”

”Olen rehellinen ja sanon ihmisille ’ei’. Kieltäytymiselle on syynsä, joita toisen pitää kunnioittaa. Yritän parhaani, mutta minulla on rajani.” Saige D.

6. Liiku

”Minua auttaa kuntosali. Tavallisesti juoksen juoksumatolla tai poljen kuntopyörällä. Treenaan yleensä aamuisin, mutta myös huomatessani ahdistuskohtauksen iskevän. Kävely tai juoksu on hyvä lääke ahdistukseen.” Jordan S.

7. Pidä kirjaa

”Aina huomatessani ahdistuksen nousevan, kirjoitan ylös, mitä sitä ennen tapahtui. Muistikirjani kannessa on luettelo tekniikoista, jotka auttavat ahdistukseen. Myöhemmin voin lukea muistiinpanojani ja ymmärtää, millaisia tilanteita minun tulisi vältellä, jottei ahdistuskohtaus syttyisi.” Megan K.

8. Tee jotain käsilläsi

”Kuljetan virkkuukoukkuja aina mukanani. Virkkaaminen auttaa, kun minun pitää olla paikoillani tai puhua ihmisille. Käsillä tekeminen lievittää tuntemaani jännitystä.” Tatauq M.

9. Vähennä kahvinjuontia

”Terapeuttini suositteli minulle kahvinjuonnin vähentämistä. Nyt juon vähemmän kahvia ja enemmän vettä. Olen huomannut sen auttavan: en tunne itseäni enää yhtä ahdistuneeksi. Lisäksi tiedän, että olen hyvin nesteytetty.” Amanda W.

"Lopetin kofeiinin nauttimisen kokonaan. Aluksi oli vaikeaa, mutta se oli sen arvoista. Kofeiinittomuus on auttanut lieventämään ahdistuskohtauksiani." Polly B.

10. Vietä rauhallinen aamu

”Annan itselleni aamuisin riittävästi aikaa valmistautua tulevaan päivään. Se on vaikuttanut huimasti siihen, millaisessa mielentilassa lähden kotoa.” Stephanie Q.

”Herään joka aamu tuntia ennen muita, jotta saan viettää hetken yksin.” Alicia H.

Muista myös ammattiapu

Jos ahdistus ja tuskainen olotila kestävät vähintään kuusi kuukautta, yleistyneessä ahdistuneisuudessa voi olla kyseessä mielenterveyden häiriö. Siihen on syytä hakea ammattiapua. 

Ahdistuneisuushäiriötä voidaan tehokkaasti hoitaa psykoterapialla ja masennuslääkkeillä.

***


Lue myös:

    Uusimmat