Näissä tilanteissa ei koskaan kannattaisi nauttia kahvia

kahvi
Shutterstock

Kahvi piristää aamulla ja voi helpottaa oloa kiireen keskellä, mutta on myös tilanteita, joissa sitä ei kannata nauttia. 

Kupponen kahvia on melkeinpä synonyymi rentoutumiselle, mutta kannattaako sumppia sittenkään aina nauttia? 

Olet ahdistunut

Jos koet olosi ahdistuneeksi, kofeiini ei välttämättä paranna tilannetta. 

– Kofeiinilla on piristävä vaikutus hermostoon, kertoo ravitsemusterapeutti Ali Miller Bicycling-sivuston haastattelussa. 

Millerin mukaan kofeiini voi aiheuttaa meissä taistele tai pakene -tunteen, mikä lisää ahdistusta ja unihäiriöitä erityisesti paniikkihäiriöstä tai sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivillä ihmisillä. 

Olet väsynyt

Väsyneenä kahvi voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta, mutta luonnollista väsymystä ei pitäisi paikata kofeiinilla, vaan unella erityisesti silloin, kun väsymys johtuu univajeesta. 

Jos olet väsynyt, kokeile 20 minuutin päiväunia kahvikupin sijaan. Mikäli se ei onnistu, pyri rauhoittamaan yösi ja hoitamaan väsymystä nukkumalla pitkään ja kunnolla. 

On aikainen aamu

Stressihormoni kortisoli nostaa energiatasojasi luonnollisesti aamulla. Siksi kahvin nauttiminen ei kannata heti ensimmäisenä herättyäsi, vaan vasta hieman myöhemmin päivällä. 

Jos esimerkiksi heräät kello kuusi aamulla, nauti ensimmäinen kupillinen vasta 10.00–12.00. Näin kehottavat Prevention-sivuston haastattelemat asiantuntijat. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja