Mainos
Mainos

Täydellinen metson rintafilee paistettuna

Vietimme viikonlopun vaimon veljen luona. Luvassa oli etukäteen varsin jännittävä haaste, kokata lankomiehen ampumaa metsoa. Riistalinnut ovat raaka-aineena kaikkein kuumottavin, koska yleensä ne vedetään ylikypsän kuivaksi ja usein syöjien joukosta löytyy tipun ampuja. En halua miettiä sitä kaikkea vaivaa ja onnistumisen tunnetta tilanteessa, jossa joku dorka kokkaa saaliin syömäkelvottomaksi. (Lukaise ajatuksiani aiheesta lisää.)

Googlailin ohjetta pitkään enkä löytänyt sopivaa valmiiksi pilkotuille, luuttomille paloille. Huusin apuun somen ja yllättäen sainkin nopsaan roppakaupalla vinkkejä aina huippukokista metsästäjiin ja heidän apukokkeihinsa.

Metsoresepti ei koskettane montaa ihmistä arjen keskellä, mutta koska simppeliä reseptiä täydelliseen ja nopeaan metsonrintaan ei netistä löytynyt, tehdään sellainen itse. Jos vaikka siitä olisi hädän hetkellä joillekin apua. Tästä yksinkertaisesta ohjeesta kiitän erityisesti Rikua, jonka riistasafkakuvia jään tuijottamaan Facebookissa tämäntästä. Metson maku on niin tyylikäs, että suola ja pippuri riittävät mausteeksi. Riistan makua täydellinen määrä.

Lihapalan kääräisyä ilmakuivattuun kinkkuun tai pekoniin vierastettiin monelta taholta. Pistäisi linnun kuulemma maistumaan possulta. Uskon näin pekonin kanssa tapahtuvankin. Parmankinkku suojasi lihaa kuivumiselta ja antoi mukanaan pienen säväyksen suolaa ja makua, joka ei peittänyt metson hienoja aromeja. Lopputulos oli yllättäen täydellinen. Ja metsästäjänkin mielestä parasta metsoa, jota oli syönyt. Tohtii jatkossakin ampua kaunista lintua. :)

PS. Muista varoa mahdollisia hauleja! Ja pahoittelut suttuisista kuvista. En todellakaan kuvitellut onnistuvani niin hyvin, että kirjoittaisin siitä blogiin. :)

VINKKI! Henri Alén vinkkasi kokonaisen metson kokkaamisesta Twitterissä näin: "Padassa haudutettuna, liemestä kermasoosi, taikinalehikäinen. Oui! ... Ja älä silavoi. Muuten hieno tipu maistuu possulta."

Paistettua metson rintaa
4 hlölle
2 metson rintafileetä
parmankinkkua käärimiseen
tuoretta timjamia
voita paistamiseen
suolaa
pippuria
(paistomittari olennainen)

OHJE: Lämmitä uuni 150 asteeseen. Putsaa rintafile kalvoista. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Aseta päälle 1-2 timjaminvartta. Kääri liha parmankinkkuun. Kuumenna paistinpannu. Laita nokare tai kaksi voita pohjalle. Paista fileiden pinnat kiinni, noin minuutti per puoli. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan keskelle. Laita liha pannulla tai vuoassa uuniin ja ota pois, kun sisälämpö on 55 °C. Kääri folioon ja anna vetäytyä n. 10 min. Ota parmankinkkukääre ja timjamit pois linnun ympäriltä. Ilmakuivattu kinkku on varsin suolainen ja voi peittää makua liikaa, mutta on yksinään vaikka höysteenä herkullista. Leikkaa filee siivuiksi ja tarjoile.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.