Mainos
Mainos

Sous vide - ensikokemuksia tyhjiökypsennyksestä

Sous vide -kypsennystekniikka on kiehtonut minua jo pitkään. Ongelma on ollut vain siinä, että olen kuvitellut sous vide -laitteiden maksavan tonnin ja olevan 5 litran kattilaa isompia härveleitä. Niinpä sellainen ei ole ollut edes vakavasti harkittavien listalla. Joskus asiat loksahtavat kauniisti paikoilleen. Extension.fi-verkkokauppa tarjosi minulle laitetta testattavaksi. Tutustuttuani kypsentäjään, yllätyin sekä sen hinnasta että koosta. Laitteen saa alle parilla sadalla ja se on kooltaan termospullon kokoinen. Eikun kypsentämään!

TYHJIÖN KAUNEUS. Sous vide on ranskaa ja tarkoittaa ”tyhjiössä”. Käytännössä se tarkoittaa, että raaka-aine laitetaan ensin Minigrip-pussiin tai suljetaan tyhjiöpakkauslaitteella ilmattomaan pakkaukseen. Sen jälkeen säädetään keittimeen haluttu kypsennyslämpötila 0,1-asteen tarkkuudella ja annetaan raaka-aineen kypsyä veden alla pakkauksessaan. Tästä seuraa pari suurta etua. Raaka-aine kypsyy kauttaaltaan tasaisesti toisin kuin pannulla tai kattilassa keitettäessä. Toiseksi, vesi on koko ajan tarkalleen halutun lämpöistä, joten raaka-aine ei pääse kypsymään yli. Tämä antaa huikeasti anteeksi ajoituksen suhteen ja juuri siinä olen melko huono kokki. Fiilistelen keittiössä liikaa, mutta sous viden avulla saan tehdä sitä jatkossa ilman h-hetken sählinkiä.

TÄYDELLINEN MEDIUM MIINUS. Tiesin tämän tekniikan olevan ”se juttu”. Ensikokemukset yllättivät silti positiivisesti. Että tämä on näin hyvä!? Aloitin klassisesti naudan sisäfilepihvillä. Arvioin annoksen muiden osasten valmistumisajan yli puoli tuntia pieleen (koska fiilistelin). Liha säilyi keittokattilassa täydellisenä koko ajan. Lopuksi tulikuumalla grillipannulla nopea, kaunis paistopinta. Jännityksellä pihvi halki ja lopputulos oli runollisen kaunis. Oma suosikkikypsyys on pihvissä medium miinus. Olen saanut eteeni useita pihvejä, joissa punertava sisus on vielä haalea, joskus jopa viileä. Sous viden avulla liha on lämmin läpikotaisin ja täydellisen kypsä kaikkialta, ei vain keskeltä.

Sama juttu kalan kanssa. Kuhafilee kypsyi täydellisesti, mutta näytti kalvakkaalta otettaessa pussista ulos. Nopea paistopinta ja lopputulos häikäisi jälleen. Vaimo on mestari keittämään täydellisiä kananmunia, mutta tämän laitteen ansiosta onnistun minäkin. Kasviksiin en ole vielä keittimen kanssa ehtinyt. Broileri kypsennetään yleensä kuivaksi. Tällä väistynee sekin huoli. Haastavampien raaka-aineiden jälkeen en odota muuta kuin täydellisyyttä niistäkin.

PALJON YLISANOJA, mutta olen aidosti vaikuttunut tuosta singon näköisestä härpäkkeestä. Ellei minulla nyt olisi sellaista, olisin kirjoittanut siitä pukille. Se on edullinen, vie kaappitilaa viinipullon verran ja on kätevä ottaa mukaan vaikka mökille. Huh, kun ajattelen, miten toi toimii kesän grillailujen kanssa! Huomaa, ettei masiina kaipaa rinnalleen mitään muuta kuin sähköpistokkeen ja ison kypsennysastian.

Tsekkaa masiinaa ja infoa tarkemmin Extension.fi-sivuilta.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.