Sitruunainen raakakaurapuuro ja parit smoothiet

MTV Oy, All rights reserved

Tunnustan heti alkuun, etten ole erityisemmin raakaruoan ystävä. Kaikenlaisista ruokavaliosuuntauksista raw food olisi loppupäässä, jos pitäisi lukittautua yhteen. Ongelma on, että terveellisyys kiihdyttää siinä yleensä maun ohi. Pienenä ruokavalion osana ja vaihteluna se on silti mainio makumaailman maustaja. Vaimo on kokkaillut raakamuonaa jossain määrin lähinnä viikonloppuaamiaisille ja mukisematta olen kaiken syönyt. 

Halusin tutustua aiheeseen enemmän ja vastaanotin arvostelukappaleen Karita TykänHyvää huomenta -kirjasta. Naisen ensimmäinen kirja käsitteli raakaruokajälkkäreitä, jotka eivät toimi kohdallani sitten yhtään. Tuoreessa opuksessa on mukana myös suolaista safkaa. Mielenkiintoinen osio löytyy pastoista, jotka ovat nimestä huolimatta spaghettin tuuraajana toimivia ohuita kasvissoiroja. Onpa siellä raakaversio avokadopastastakin.

Valitsin ensimmäiseksi kokeiluun aamiaisohjeita. Raakakamasta koostuva aamiainen on fressi ja hyvällä tavalla kevyt startti päivään. Juuri sellaiseen Hyvää huomenta -kirja sopii kuin banaani smoothieen. Puuro on nyt kulinaarimaailman kuuminta hottia, joten otin aamupalan rungoksi sitruunaisen kaurapuuron. Kylkeen paria smoothieta ja päivän lehti.

Sitruunainen herkkupuuro

yhdelle

1 dl kaurahiutaleita

2 dl vettä

2 rkl cashewpähkinöitä

4 kuivattua aprikoosia tai 0,5 dl inkamarjoja

hunajaa maun mukaan tai 0,5 banaania

1-2 tl raastettua luomusitruunan kuorta

Sekoita illalla kaurahiutaleet 1,5 dl:aan vettä sekä pilkotut aprikoosit 0,5 dl:aan vettä. Laita myös cashewpähkinät veteen likoamaan omaan kulhoonsa. Huuhtele ja valuta aamulla cashewpähkinät. Pane tehosekoittimeen kaurahiutaleet ja aprikoosit liotusvesineen, pähkinät, makeuttaja sekä sitruunankuori ja jauha sileäksi puuroksi.

Nauti luomusitruunan raastetun kuoren, marjojen tai kookosrouheen kera. Voit tehdä puuron myös käyttäen veden tilalla kookosvettä, jolloin makeutusta voidaan vähentää.

Hedelmäinen vihersmoothie

yhdelle

1-2,5 dl vettä

3 kiiviä kuorittuna

1 appelsiini kuorittuna, siemenet poistettuna

kaksi kourallista haluamaasi salaattia, esim. romaine

0,5 pientä avokadoa

Paloittele kiivi, appelsiini ja avokado. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa.

Mustikkasmoothie

yhdelle tai kahdelle

0,5 avokadoa

15 cm pala kurkkua

1-2 dl mustikoita

1 dl mantelimaitoa

mieleistäsi makeutusta (itse en tarvinnut)

Paloittele avokado ja kurkku. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Nauti!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!