Ravintola-arvostelu: Näsinneula, Tommasi-menu

MTV Oy, All rights reserved

Kuluvasta vuodesta muotoutui yllättävän vahvasti viiniin painottuva. Parin tastingin lisäksi olen reissannut viinin perässä ja oppinut ja kokenut huikeasti lisää. Tuorein kutsu viinilasillisten ääreen tuli ravintola Näsinneulasta. Paikan päälle oli saapunut legendaarisen Tommasin viinitilan edustaja Elena Zin potkaisemaan Tommasin viineihin painottuvan lokakuun käyntiin.

Neljännessä polvessa viiniä tekevä Tommasi on Alkossa lohtuviinitekijäni. Veronasta lähtöisin oleva ja muualle Italiaan levittäytynyt tuottaja, jonka pullon valitsen, kun en oikein tiedä, mitä tekisi mieli enkä kestäisi henkistä tappiota väärän valinnan kanssa. Tommasiin voi aina luottaa. Koskaan se ei räjäytä persoonallaan pankkia, mutta ei tuota pettymystäkään.

Menun viineistä kaksi onkin jo entuudestaan minulle tuttuja. Pääruoan kanssa tarjottava Casisano Brunello di Montalcino 2011 herättää makunystyröitä pelkällä nimellään. Alkuun kuitenkin kuohuvaa. Perla Apassionato Brut on kuiva ja raikas skumppa, jossa vivahteita antaa vihreä omena ja sitrus. Ei mene suosikkeihini, mutta jäi mielenkiintoisena mieleen. Keittiöstä tuodaan sen kanssa nautittavaksi tyylikkään samettista korvasienikeittoa. 

Varsinaiseksi alkuruoaksi tarjoillaan lohipastramia, savustettua hollandaisea ja graavattua keltuaista. Neulan tyyliin nähden yllättävän voimakas annos, mutta vain hyvällä tavalla. Neljän ruoan menulla voi lähteä puskemaan varhain. Syksyn ensimmäinen kylmä päivä komppaa. Täydellisen suolan lohi ja prikulleen sopivasti savustettu kastike saavat nyökkäämään keittiöön. Le Rosse Pinot Grigio 2015:ttä olen nauttinut mökkiterassilla pariin otteeseen. Tässä sen rapsakka runsaus leikkaa hienosti annoksen rasvaa ja tasapainottaa makua. 

Syksyiset maut jatkuvat luomukaritsan niskalla ja sisäfileellä sekä suppilovahvero-ohratolla ja marsalakastikkeella. Karitsa on ensiluokkaista ja niska yllättävänkin voimakkaan makuista. Syksyn ensimmäiset ruusukaalit ovat iloinen näky ja tarjoavat hienoa komppia syvien sävyjen annokseen. Näsinneula on lähtenyt voimalla liikkeelle. Puhtia vaaditaan myös viineiltä. Laseihin kaadetaan vertailtaviksi Arele Parziale Apassimento 2014 sekä Casisano Brunello di Montalcino 2011. Arelen tunsin jo hyväksi kumppaniksi, mutta ehkäpä yllätyksettömästikin vie Brunello potin himaan. Pari lisävuotta tekisivät vielä hyvää, mutta illan paras viini joka tapauksessa. Mausteisen täyteläinen, tummia marjoja ja kirsikkaa, pehmeät, mutta lopussa napakat tanniinit ottavat karitsasta innolla mittaa.

Jälkkäriksi uuniomenajäätelöä, pistaasikeksiä ja kinuskia. Sopivan runsaita makuja loppuun. Uuniomenajäätelöön mahtuisi syvyyttä enemmänkin, mutta kinuski rientää apuun. Lasissa mielenkiintoinen Monte Croce Passito Bianco 2015. Kompleksisen makea ja hedelmäinen sekä hunajainen maku. Haluaisinpa testata juustojen kanssa!

Näsinneula ja Tommasi ovat käyneet viime vuosina varsin tutuiksi, mutta jaksavat silti yllättää. Ravintolan herkkä tyylikkyys on välillä pihdannut makujen voimassa, mutta nyt olivat nupit siirretty kaakkoon ja homma rokkasi. Tommasin punkut edustavat minulle tuttua ja turvallista italoviineissä ja pelkästään hyvällä tavalla. Valkkareista löysin uudenlaista säpinää ja vaikka se ei täysillä valloittanutkaan, herätti kunnolla mielenkiintoa.

HUOM!Näsinneulan Tommasi-menua tarjoillaan 30.10.2016 asti. Menu viineineen 91 €. Menu 54 €. Viinipaketti 37 €

Särkänniemi, Tampere

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat