Ravintola-arvostelu: Cookies Cream - Berliini

Kävelet läpi varastokujien ja huoltokäytävien syömään parasta maistamaasi kasvisruokaa. Vain Berliinissä.

Takana hyvän ruoan ohjaama ja täyttämä Berliinin-reissu. Ravintolavarauksia teimme vain yhden, mutta sitäkin mielenkiintoisemman. Kuulin muutamalta taholta Cookies Cream -raflan tekevän loistavaa, fiiniä kasvisruokaa. Juuri sellaista halusinkin syödä laajasta kulinaarisesta annistaan tunnetussa Berliinissä.


Ihmettelin ravintolan kotisivun mystistä introa, jossa pari mallityttöä sekoilee varastokujilla. Paikan päällä ymmärsin, että tarkoitus oli vain opastaa asiakkaat perille. Cookies Creamiin ei voi eksyä. Paikka pitää tietää. Rafla sijaitsee tavallaan ytimessä, mutta käytännössä sinne kuljetaan liiketilojen huoltokujien läpi. Kadulta ei ole sinne kylttiä. Pari mutkaa ja näet katetun kujan katossa välkkyvän kattokruunun. Näet epämääräisen oven, jonka päällä vilkkuvat lamput. Painat Cookies Creamin kyltin vieressä olevaa ovikelloa ja ovisummeri avaa oven. Melkoisen hipsteriä. Saavut hämyiseen baaritilaan, jossa tunnet nostalgiaa tuhdin tupakankatkun täyttäessä ilmatilan. Sanot baarimikolle nimesi ja hän ohjaa sinut karuun tehdasmaiseen käytävään, jonka rappuset kipuamalla pääset jyvälle, mistä tässä kaikessa on kyse.

Cookies Creamin varsinaisessa eteisessä on keittiö, jonka ohi kävelet saliin. Sohvilla reunustettu ravintola on tyylikkään pelkistetty, mutta silti lämminhenkinen. Olimme heränneet kotona reissuun klo 02.30, joten klo 18.30 varaus oli vähintäänkin sopiva aika illalliselle. Keskiviikkoiltana paikalla oli pariskuntia ja työporukka. Illallisen aikana ravintola täyttyi puolilleen hyvin erilaista väkeä. Miesporukoita, treffipareja, sukuillallista viettäviä. Ikähaarukka parikymppisestä seitsemänkymppisiin.

Otan ainoan tarjolla olevan valmiin menun (55 eur/4 ruokalajia). Vaimo valitsee 4 annoksen menuunsa ruokansa vapaasti (55 eur). Viinilista on varsin hyvä, mutta suositusviinejä saati juomapaketteja ei ole. Alkuun sekt-lasilliset (7 eur) ja pullo Peter Jakob Kühnin Jacobus Riesling 2015 (38 eur) pöytään. Ihan vain, koska halusin palata kesän reissuun tuolla biodynaamisella tilalla. Superhyvä tuottaja.

Alkuruoaksi huikaiseva annos grillatusta purjosta seesaminsiemenkeksillä ja piparjuurikastikkeella. Olin hämmentynyt. Annos oli tyyliltään täysin uutta. En osannut hahmottaa mitään paikkaa, jonne olisin voinut kuvitella vastaavan ruoan. Puhtaita, selkeitä makuja, raaka-aineesta olennainen irti. Rakenteet, makujen pehmeys sopivalla särmällä. Korkealta lähdettiin ja pelkään silloin aina käyrän laskevan.

Pöytään saksanpähkinä-omena-timjami-chili -täytteinen gyoza-nyytti selleriliemessä. Omenainen liemi saa nyytin sisuksen levitessä sekaan yllättävän paljon potkua. Puhtaita makuja ja ruokahalua herättelevää, melko tulista kutitusta. Yllättävä, mutta toimiva jatko.

Vaimolle toiseksi ruoaksi sikuria kamomillalla, friteeratulla saksanpähkinällä ja viinipyräleillä. Happaman makoisaa sikuria, mahtavan pehmeäksi kypsennettyä pähkinää ja raikasta rypälettä. Upea kombo!

Pääruoaksi parmesaanimykyjä Périgord-tryffelillä. Syviä, pehmeitä sulosointuja. Fine dining -lohturuokaa. Yhtä aikaa syntisen tuhteja ja hienostuneita vivahteita.

Vaimolle kukkakaalinsydäntä Vadouvan-currylla savustetun mantelin ja kiinankaalin kera. Kukkakaalin osa, jonka monet heittävät jopa roskiin on muuttunut loisteliaan annoksen kruunuksi. Suolan ja makean täydellinen harmonia. Mantelit eri sfääreissä omissa kokkailuissa käytetyistä. Vaimon menun paras annos.

Jälkkäriksi valkoista Crémeux-vanukasta passiohedelmällä, kvittenillä, kookoksella ja suolaisella toffeella. Raikasta ja pehmeää, happoja ja syvyyttä, pehmeää ja rapsakkaa, kaikki balanssissa.

Vaimolle omenasorbettia tillillä paahdetun kauran ja omenakastikkeen kera. Makujen ja rakenteiden täydellisyyttä. Raikas, maukas, sopivasti yllättävä.

Myös tuttu kasvissyöjä sanoi syöneensä Cookies Creamissa elämänsä parasta vegesafkaa. Siihen on helppo yhtyä. Menu lähti ylärekisteristä ja pysyi siellä. Todella harvinaista. Omaleimainen tyyli kaikessa ja pelkästään hyvällä tavalla. Todella harvinaista. Loistava keittiö, hyvä viinilista, mutta ei viiniosaamista. Todella harvinaista.

Palvelu oli ystävällistä ja hyvällä tavalla tehokasta. Rentoa ja lämmintä. Lisämyyntiä ei edes yritetty tehdä, vaikka sille olisi ollut tällä kertaa jopa tilausta. Kaiken kaikkiaan upea kokemus ja ehdoton suositus, jos Berliinissä piipahdatte.

Lasku: 2 x 4 ruokalajin menu, 2 x skumppalasi, 1 x viinipullo, 2 x espresso, 1 x hapankirsikkalikööri = 184 eur.

Cookies Cream
Behrenstraße 55, Berlin

Saapumisohje (sori, en jaksanut suomentaa): Coming from Crossing Unter den Linden / Friedrichstrasse please turn right into Behrenstrasse. Than turn tight once again into the small suppliers way between Westin Grand Hotel and Komische Oper. Follow that way to the right and then to the left. The small staircase at the right is the entrance
to the Cookies Cream restaurant.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!