Raparperirisotto – lempeän kirpsakka sesonkiherkku

raparperirisotto-sivumaku
MTV

Muistin juuri unohtaneeni postata maukkaan reseptin, jonka sesonki alkaa olla jo ehtoopuolella. Raparperirisotto toimii samoilla periaatteilla, kuin alkutalven veriappelsiinirisotto loihtien lautaselle kirpakan pehmeän elämyksen. Testaa nopsaa!

Raparperirisotto käväisi jo keväällä mielessä, mutta sattumalta törmäsin reseptiin näytteeksi saamassani, Johanna Vireahon ja Hanna MarttisenSato-kirjassa. Sato tarjoaa paljon vinkkejä ja ohjeita keittiöpuutarhan perustamiseen ja kukoistamiseen.

Oma keittiöpuutarhani siirtolapuutarhalla on nyt kahdeksan vuoden ikäinen. Paljon on jo koettu, mutta uutta oppii joka vuosi. Luonto pitää nöyränä, mutta myös inspiroivana. Sato-kirja tarjoaa vinkkejä läpi kasvukauden ja sen yli sadon hyödyntämiseen ja esivalmisteluun.

Pienimuotoisempaan keittiötarhurointiin tarjoaa niksit samaisten tekijöiden toinen teos, Taimi. Siinä otetaan irti kaikki, mitä keittiön ja parvekkeen ruukkuviljelmästä saadaan. Molemmissa opuksissa myös tuhti nippu reseptejä satokauden varrelle.

Niistä nyt esiin mielestäni kaikkein mielenkiintoisin eli raparperisotto. Resepti on helppo ja yksinkertainen. Lopputulos on maukas näinkin, mutta aloin miettiä keinoja saada siitä makupommia. Laitoin lopuksi mukaan nopeasti pikkelöityä raparperia antamaan lisäsäväriä. Ensi kerralla voisi nesteenä käyttää ainakin osittain raparperimehua. Kokeile ensin oheisen ohjeen mukaan ja totea, miten paljon haluat raparperin happoja nauttia.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) ja Twitterissä.

Raparperirisotto

2-3 raparperin vartta
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
3,5 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
parmesaaniraastetta oman maun mukaan
mustapippuria
suolaa

Pese ja pilko raparperinvarret sentin parin mittaisiksi kapeiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lämmitä kasarissa tai kattilassa oliiviöljy, lisää sekaan sipuli, valkosipuli ja riisi, jonka kuullotat lasimaiseksi. Varo polttamasta riisiä. Kaada kasariin valkoviini ja anna nesteen imeytyä riisiin. Lisää joukkoon osa yrteistä ja raparperinpalat. Kaada joukkoon kasvislientä sen verran, että riisi on nesteen peittämä. Anna kevyesti poreilla ja nesteen imeytyä. Sekoita välillä. Lisää kasvislientä, jotta riisit ovat taas nesteen peitossa.

Jatka risoton kypsentämisetä ja kasvisliemen lisäämistä ja sekoita kypsennyksen välissä, kunnes riisi on sopivasti pehmentynyt, mutta ei täysin kypsää. Suutuntuma on tärkeä.

Siirrä levyltä syrjään, lisää osa parmesaaniraasteesta, rouhi tuoretta mustapippuria sekaan. Sekoita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää päälle loput rosmariinista ja timjamista ja tarjoile parmesaaniraasteen kera. Voit kaataa annoksen päälle vielä hieman neitsytoliiviöljyä ja rouhia pippurimyllystä pippuria päälle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!