Ranskalainen kalakeitto - fiinimpää viikonlopuksi

MTV Oy, All rights reserved

Tiedättekö, mikä on Tampereen paras ruoka-annos? Ei, se ei ole mustamakkara ja maito Tammelantorilla. Eikä peremec Siilikarilla. Kyseinen titteli on monen mielessä kuulunut jo pitkään kaupungin parasta lounastakin tarjoavan 4 vuodenaikaa -ravintolan ranskalaiselle kalakeitolle. Sitä ei ole nimetty bouillabaisseksi, koska sen raaka-aineet vaihtelevat kalasaaliin ja kokin mielen mukaan. Ja ehkä siksi, ettei joudu kaiken aikaa vastaamaan kysymykseen, mitä se on. Ja ehkä siksi, ettei tule ko. ruokalajin besserwissereitä. Aina se on joka tapauksessa hyvä, usein erinomainen. Mun mielestä niitä Tampereen must-juttuja, jos täällä vierailette.

Bouillabaisse oli alkujaan hyvin arkinen keitto eteläranskalaisten kalastajien keskuudessa. Meriveteen tehtyyn ruokaan laitettiin jämäkalat ja mukaan heitettiin paikallisia kasviksia. Nykyisin bouillabaisse on varsin hienostunut kokin taidonnäyte mahdollisimman tuoreista ja korkealaatuisista raaka-aineista. Sen valmistaminen hoituu kuitenkin  mallikkaasti kotikokiltakin, todistettavasti. Tässä matkasuunnitteluhuumassa se tarjosi mahtavan maistiaisen siitä, mitä tuleman kesälomalla pitää. Reissusuunnitelmat ovat nyt vahvasti kohti Ranskan eteläistä rannikkoa. Koska olemme yhä Suomessa, käytetään keittoon kotimaisia kaloja. Itse laitoin mukaan kuhaa ja siikaa.

4 vuodenaikaa -bistron resepti on (hiukan modattuna) napsittu Vesa Laitisen ja Maija Tammen Tampereen ravintoloita ja niiden tähtiannoksia esittelevästä kirjasta …A, Bertha, C…

VINKKI!Voit tarjoilla keittoa 4 vuodenajan tyyliin juustokuorrutteisten patonkiviipaleiden ja aiolin kera.

VIINIVINKKI! Upea ruoka ansaitsee arkista paremman viinin, Trimbach Riesling Réserve 19,49 € (Alkon tuotesivu).

Ranskalainen kalakeitto à la 4 vuodenaikaa

6 hlölle

LIEMEEN:

2 l kalalientä

2,5 dl tomaattimurskaa

MAUSTEEKSI:

1 tähtianis

1 g sahramia

1 laakerinlehti

1/3 tl cayennepippuria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna

2 tl Provencen yrttisekoitusta

oliiviöljyä

suolaa

KASVIKSET JA KALAT:

1/3 punaista paprikaa, ronskisti hienonnettuna

1/3 keltaist paprikaa, ronskisti hienonnettuna

1 porkkana, ronskisti hienonnettuna

1 sipuli, ronskisti hienonnettuna

1/2 fenkoli, ronskisti hienonnettuna

1 pienehkö kesäkurpitsa, ronskisti hienonnettuna

n. 1 kg erilaisia kaloja isoina kuutioina

n. 200 g sinisimpukoita

1 dl kermaa

Kiehauta isossa kattilassa kalaliemi ja tomaattimurska. Mausta liemi mausteilla. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista kasviksia kesäkurpitsaa lukuunottamatta pannulla muutama minuutti. Lisää liemen sekaan ja kiehauta. Tarkista maku ja lisää mukaan kesäkurpitsapalat. Kiehauta. Lisää joukkoon loput ainekset. Maista lientä ja mausta tarpeen mukana suolalla. Anna kiehua keskilämmöllä pari minuuttia. Ota pois levyltä ja anna vetäytyä pari minuuttia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!