Pide - turkkilainen pizzapiiras

MTV Oy, All rights reserved

Olen tänä vuonna mieltynyt turkkilaiseen keittiöön. En ole koskaan maassa käynyt, mutta sen rikas ruokakulttuuri lännen ja idän välissä tuntuu loputtomalta aarreaitalta. Samoin tuntuvat erilaiset versiot pizzasta ympäri maailmaa. Tein kesällä turkkilaista jauhelihapizzaa, lahmacunia, joka maistuu taatusti koko perheelle. Nyt oli kokeiltava trendiruoaksikin veikattua pide-piirasta, jossa taikinapohja kääräistään hiukan karjalanpiirakan omaisesti osittain täytteen päälle. Pitkä pötkö leikataan annospaloiksi, joita on helppoa mutustella käsin. Täydellinen safka rentoihin illanistujaisiin! 

Pide eroaa pizzasta olennaisesti paitsi käärömuodon, myös täytteen osalta. Piiras voidaan täyttää monin tavoin, mutta tomaattikastiketta sinne ei laiteta. Klassisin täyte ovat erilaiset lihat, erityisesti voissa ruskistettu lampaan jauheliha. Kevyemmän, mutta todella maukkaan version saat juuston ja pinaatin yhdistelmästä. Juustoksi sopii parhaiten turkkilainen kasar peyniri, jota löysin ensimmäisestä vastaantulleesta turkkilaisruokakaupasta. Kotimaiseksi korvikkeeksi sopinee cheddar, mutta kantsii yrittää ensin löytää originaalia versiota, josta löytyy hienosti makua. Käytännössä pide toimii täydellisenä tähteiden jemmapaikkana. Kokeile paprikaa, chiliä, paistettua tai paahdettua munakoisoa ja kesäkurpitsaa.

Piden mehevyys syntyy paitsi juustosta, myös sen voitelemisesta. Törmäsin erilaisia reseptejä etsiessäni kahteen tapaan. Joko voita ennen ja jälkeen paiston tai sitten voitelua kananmuna-oliiviöljyseoksella. Paistamisasteet vaihtelivat 240-300 °C välillä. Itse aloitin pienemmällä teholla ja hyvin onnistui. Jos uuni yltää 300 asteeseen, kantsii testata myös sillä. Teen sen seuraavalla kerralla.

Pinaatti-juusto -pide

4 piirasta

Taikina:

7 g kuivahiivaa

1 tl sokeria

300 g ”00”-jauhoja tai ”tavallisia” puolikarkeita vehnäjauhoja

2 dl kädenlämpöistä vettä

2 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

Täyte:

350 g turkkilaistyylistä kasar peyniri -juustoa (tai cheddaria), raastettuna

300-400 g tuoretta pinaattia nopeasti ryöpättynä

(voit lisätä tähän myös paistettua sipulia, joka on maustettu juustokuminalla, suolalla ja pippurilla)

Voiteluun:

1 kananmuna kevyesti vatkattuna

1 rkl oliiviöljyä

TAI:

pelkkää sulatettua voita

Sekoita yhteen kuivahiiva, sokeri ja vesi. Anna seoksen seistä 15 minuuttia. Sekoita mukaan jauhot ja suola. Vaivaa 10 minuuttia, kunnes saat hiukan kimmoisan taikinan. Jos liian takertuvaa, lisää jauhoja. Jos liian kuivaa, lisää vettä. Voitele kulhon reunat oliiviöljyllä ja laita taikina sinne kohoamaan keittiöpyyhkeellä peitettynä tunniksi tai pariksi, kunnes se on kooltaan tuplaantunut.

Kuumenna uuni maksimitehoille. Laita pizzakivi lämpenemään, jos omistat sellaisen. Pyöritä taikinasta kevyesti jauhotetulla pinnalla pötkö, jonka jaat neljään samankokoiseen osaan. Kauli paloista ohuita, 15 x 40 cm -kokoisia, suorakulmaisia levyjä. Levitä neljännes täytteestä taikina keskelle. Kääri taikinan reunat osittain täytteen päälle. Nipistä päädyt yhteen. Voitele taikinaa kananmuna-öljyseoksella tai voilla.

Paista pidet uunissa 10-15 min, kunnes ne ovat herkullisen kullanruskeita. Leikkaa palasiksi ja tarjoile kuumina.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.