Ötökkäillallinen

MTV Oy, All rights reserved

Ihmettelin itsekin, miten ennakkoluulottomasti ilmoittauduin mukaan Brooklyn Breweryn järkkäämälle hyönteisaterialle Tampereen Hämeenpuistossa olevaan Rillinkiin. Hyönteisten hyödyistä ihmisravintona on puhuttu viime vuosina varsin paljon ja pohdittu, olisiko siinä yksiratkaisuista maailman ruokaongelmiin. Meillä Suomessa proteiinia on tarjolla ähkymäärä kaikkialla, mutta yhdeksi raaka-aineeksi ja vaihtoehdoksi meidän hävettävän suureen lihansyöntimäärään toivotan hyönteiset ilomielin tervetulleeksi.

Hyönteiskokki Topi Kairenius on Suomessa tämän buumin sanansaattaja. Hän kertoi, ettei hyönteisiä vielä saa myydä ruoaksi. Tarjolle tulee siis eläintenruokaa, jota kukin voi nauttia vapaaehtoisesti. Evira on kuitenkin asiassa hyvin mukana ja EU-tasolla direktiiviä lievennetään 2018.

Hyönteisten suurimpia hyötyjä on kaksi. Ne ovat hyvin proteiinipitoisia; tuoreina 25-35 % ja jauheena peräti 60 %. Lisäksi niiden kasvattaminen on varsin ekologista niin tilan kuin niiden ravinnonkin suhteen. Kotimaisten hyönteisten sesonki alkaa maaliskuussa ja jatkuu Etelä-Suomessa jopa marraskuulle.

[embed]

Mutta ydinkysymys lienee, miltä ne maistuvat? Miedolta, yllättävänkin miedolta. Kaikki mahdolliset vastenmieliset tuntemukset ovat pelkkää psykologiaa. Öljyssä paistetut jauhomadot ovat rapsakkaita ja valkosipulihummuksen kera mukava aloitus.

Voissa paistetut heinäsirkat ovat myös rapeita ja menevät hitusen kaukoaasialaisittain maustettujen kasvisten kera helposti suuhun. Huomaan pienen hennon nyrpistyksen mielessäni huomatessani sirkan jalan jääneen hampaiden väliin.

[embed]

Hyönteisjauheesta ja linsseistä tehdyt ”lihapullat” ovat kelpo kamaa eikä ötökkämäisyyttää tajuaisi sokkona kukaan.

[embed]

Sen sijaan jälkkäriksi tarjoillut mehiläisen kuhnuritoukat yllättävät. Ne ovat pirun hyviä, vaikka myös sangen hentoja makusävyiltään. Maun silti erottaa ja mietin, miten upeita ruokia niistä saisikaan, jos käytettävissä olisi niitä desilitroittain. Maissimaisen makeita, toffeetakin aromeissa mukana. Muu höyste kuitenkin lanaa ne matalaksi, joten nautiskelen toukat pelkästään.

Illallisen aikana nautimme Brooklyn Breweryn oluita, joita esitteli firman lähettiläs Amanda Tala, joka kertoi myös hauskan mielenkiintoista historiaa firman synnystä. Tarkoitus oli tehdä Brooklyn Eagle täynnä jenkkikliseitä kotkasta Brooklyn Bridgeen. Onneksi I [love] New York -logon tehnyt suunnittelija, Milton Glaser, tuli väliin ja saatiin aikaan upeat etiketit (joista se edellinen, Suomessakin myyty APA-etiketti oli kyllä nykyistä parempi).

PS.Tampereella on tarjolla suuren suosion myötä uusi ötökkäillallinen Kievari Kaksissa Kasvoissa 13.9.2016.  Nappaa paikkasi täältä! 25 euron hinnalla saa jo pelkkää olutta Alkosta oston hinnalla! Ja ötökät päälle.

[embed]

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!