Tutkijat selvittivät: Tästä syystä olut maistuu paremmalta kylmänä
Tutkijat selvittivät, miten oluen tarjoilulämpötila vaikuttaa juoman makuun.
Kuka tahansa olutta juonut tietää, että huurteinen tuopillinen olutta ja taskulämmin oluttölkki maistuvat keskenään erilaisilta.
Matter-alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä makuero johtuu siitä, miten alkoholi käyttäytyy eri lämpötiloissa.
Lämpötila muuttaa alkoholin muotoa molekyylitasolla
Kiinan tiedeakatemian tutkijat havaitsivat, että alkoholijuomat maistuvat enemmän tai vähemmän etanolilta eli etyylialkoholilta eri lämpötiloissa, kirjoittaa New York Post.
Nesteen lämpötila muuttaa sitä, millaisen muodon vesi ja alkoholi ottavat, muodostaen molekyylitasolla joko ketjumaisia tai pyramidin muotoisia ryppäitä. Tämä vaikuttaa siihen, miltä juoma maistuu.
Alhaisissa pitoisuuksissa alkoholi muodostaa tutkijoiden mukaan enemmän pyramidin muotoisia rakenteita vesimolekyylien ympärille. Suuremmilla pitoisuuksilla alkoholi alkaa järjestäytyä ketjumaiseksi.
Tutkimuksessa havaittiin, että 5–11-prosenttisissa alkoholijuomissa alkoholin ketjumainen muoto lisääntyi merkittävästi kun juoma tarjoiltiin viisiasteisena.
– Tämän takia juomme olutta kylmänä, tutkija Lei Jiang toteaa tutkimuksen tiedotteessa.
Katso myös: Halpa vs kallis: päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?
Lähteet: Matter, New York Post, Phys.org
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto