Lohiburgeri avokadolla

MTV Oy, All rights reserved

Yhtenä päivänä postista oli tipahtanut yllättäen arvostelukappale Vicki Smallwoodin Burgeri joka makuun -kirjasta. No miksipä ei? Pidin aluksi burgerikeittokirjaa turhana meidän keittiössä, mutta selattuani sitä, huomasin sen tarjoavan vaikka miten paljon vinkkejä burgerin moniulotteiseen maailmaan. Se, että syödään burgeria, ei tarkoita mättöä eikä välttämättä edes lihaa. Burgerin voi tehdä helpolla todella terveelliseksi ruoaksi. 

Kirja on toteutettu ovelasti niin, että hampurilaisen voi koota mieleisestä sämpylästä, päällysteestä, pihvistä ja kastikkeesta ja halutun kombon resepti on esillä yhdellä aukeamalla. Kuva selittää enemmän kuin pitkä selitys.

Sämpylävaihtoehtoina on leivottujen versioiden lisäksi mm. ramen-nuudeleista, sienestä, bataatista ja mac ’n’n cheesestä tehdyt kuoret. Päällysteinä tarjolla on kasviksia ja salaatteja joka lähtöön. Pihvin voi tehdä ties mistä lihasta sekä monenlaisesta kasviksesta ja merenelävästä. Sooseissa löytyy majooneseja, relissejä, pestoja ym. Kutakin burgerin osaa on tarjolla n. 160 vaihtoehtoa, joten erilaisia yhdistelmiä on mahdollista rakentaa 630 miljoonalla eri tavalla. Kansi tyytyy jostain syystä lupaamaan vain 60000 versiota.

Arki huusi nopeaa ja kevyehköä ruokaa ja valitsin kirjasta pihviksi lohi-kevätsipulipihvin ja avokadoa, limettiä ja chiliä höysteeksi. Sämpylän ostin kaupasta eikä mehevä lopputulos kaivannut kastiketta. Tuloksena paras kalaburgeri, jonka olen syönyt ja itsetehdyllä sämpylällä olisi ollut vielä parempi. Sitruksinen majoneesikin olisi sopinut.

Lohiburgeri avokadolla 4 hlölle

Lohi-kevätsipulipihvi:

500 g lohifileetä, hienoksi pilkottuna

2 kevätsipulia, ohuina viipaleina

1,5 rkl raastettua inkivääriä

1 tl ruokasoodaa

suolaa

pippuria

Sekoita lohisilppu, kevätsipulisiivut ja inkivääriraaste yhteen. Lisää sooda ja hieman mausteita, sekoita uudelleen.

Muotoile kostein käsin taikinasta 4 pihviä. Pane pihvit lautaselle, peitä muovikelmulla ja pane viilentymään 30 minuutiksi.

Kuumenna grillipannu keskilämmöllä ja paista pihvejä koskematta 3 minuuttia. Käännä varovasti ympäri ja paista vielä 4-5 min, kunnes pihvit ovat kullanruskeita ja läpeensä kypsiä.

Avokado-limetti-chili -täyte:

2 avokadoa

0,5 limetin mehu ja kuori

1 punainen chili, hienonnettuna

1 tl sokeria (valinnainen)

suolaa

pippuria

Kuori avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Pane viipaleet, limetin mehu ja kuori kulhoon.

Lisää pilkottu chili ja halutessasi sokeria. Mausta maun mukaan.

Lämmitä tai paahda hiukan sämpylää, asettele lohipihvi pohjan päälle ja avokadoseosta päälle ja kansi päälle. Iske kiinni.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!