Lihapullat osa 9 - tilli-vodka-kermakastikkeella

MTV Oy, All rights reserved

Lihapullasarja kurvaa muinaisten bloggauksien pariin ja nappaa sieltä mukaan kyytipoikaa palleroille. Itänaapurin puolelta kouraan tarttui keittiönkaappiin kunnon vodkaa. Yhdessä tillin ja kermakastikkeen kanssa saadaan aikaiseksi suomalaiseen suuhun sopiva, mutta extra-puhdilla varustettu soosi lihapullille. Tillilihaa tämäkin ja hyvää sellaista. Tein soosin pasta kylkeen, mutta parhaimmillaan kokonaisuus toimii pottumuusin kera. Annokseen varmaan sopisi kruunuksi puolukkahilloa.

Lihapullataikina

400 g sika-nautaa

1 sipuli hienoksi silputtuna

1 kananmuna

viipale vaaleaa leipää hienonnettuna tai 50 g korppujauhoja

1/2 dl kermaa tai maitoa

suolaa ja pippuria

2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna esim. tilliä ja persiljaa

voita ja öljyä paistamiseen

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Pyörittele niistä yksi 3 cm kokoinen koepallo. Paista, maista ja mausta sen perusteella lopputaikina mieleiseksesi. Laita lopputaikina jääkaappiin tekeytymään tunniksi. Pyörittele sitten taikinasta em. kokoisia lihapullia. Kuumenna pannu ja laita siihen voita ja öljyä. Paista pullat ja laita ne sivuun.

Tilli-vodka-kermakastike

1,5 dl kermaa

3-4 dl lihalientä

8 cl vodkaa

2-4 rkl hienonnettua tuoretta tilliä maun mukaan

1 rkl vehnäjauhoja

30 g voita

suolaa ja pippuria

Laita voi kuumalle pannulle ja kaada sekaan vehnäjauho koko ajan vatkaten, jotta saat tasaisen suurusteseoksen. Kaada sekaan kerma, lihaliemi, 4 cl vodkaa ja 2 rkl tilliä. Sekoita koko ajan, ettei kastike jämähdä tai pala pohjaan. Anna koostumuksen hiukan tiivistyä ja maista. Mausta mieleiseksesi suolalla, pippurilla ja tillillä. Kippaa lihapullat mukaan ja hauduttele keskilämmöllä 10 min. Sekoittele, ettei kastike pääse palamaan pohjaan. Kaada loput 4 cl vodkasta pari minuuttia ennen loppua. Alkoholi kyllä kiehuu pois.

Tarjoile lihapullakastike perunamuusin, keitettyjen perunoiden tai spaghetin kera. Koristele tillillä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!