Lihapullat osa 12 - Sitruunaiset italialaiset
Sain kirjailijoilta lahjaksi (ilman palkkiota, saatetta tai velvoitteita) mielenkiintoisen ja kenties ainoan kotimaisen hedelmiä käsittelevän keittokirjan. Sami Tallbergin ja Janne TarmionHedelmäistä tarjoilee tuhdin määrän perinteisiä, hedelmäpitoisia ruokia sekä hedelmäisellä twistillä vauhditettuja herkkuja. Mukana on reseptejä aterian joka osaan. Lisäksi kirja perehdyttää hedelmien maailmaan ja toi ainakin itselleni paljon uutta tietoa suomalaisille perinteisistä sekä eksoottisimmista raaka-aineista. Erityisen paljon minua ilahdutti hedelmien satokausikalenteri, jonka pohjalta tietää, milloin mikin on parhaimmillaan tai Suomessa ylipäätään saatavilla ja pääsee hyödyntämään sesonkeja. Toisia voi miellyttää taulukko hedelmien ravintosisällöistä.
Parin salaatin jälkeen kokkasimme lämmintä safkaa. Italialaishenkiset, sitruunaiset lihapullat herättivät kiinnostusta ensiselauksella. Varsin klassinen perustaikina sai upeaa vivahdetta ja kesäistä raikkautta keskelle pimeintä talvenalkua. Sovitin kiloisen lihareseptin 400 gramman jauhelihapakkaukselle sopivaksi. Ohjeessa pullat kieputettiin lopuksi kevyesti vehnäjauhoissa, mitä en ymmärrä lainkaan, vaikka kokeilin ja jätin vaiheen pois. Nautin pullat tagliatellen ja hyvälaatuisen oliiviöljyn kanssa. Öljykin voisi olla sitruunalla maustettua.
Sitruunaiset lihapullat Hedelmäistä-kirjaa mukaillen
3-4 hlölle
400 vasikan jauhelihaa tai sikanautaa
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
1 kananmuna
3-4 luomusitruunan kuori, keltainen osa raastettuna
1,5 dl parmesaania, raastettuna
0,5 dl tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia, lehdet nypittyinä
1 dl korppujauhoja tai pala vanhaa, vaaleaa leipää revittynä
1 dl maitoa
3 dl vahvaa kanalientä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Lopuksi pinnalle:
tuoreita yrttejä hienonnettuna
ripaus chilihiutaleita
Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään (paitsi kanaliemi, oliiviöljy ja lopun chili ja yrtit). Tee koepallo. Kuumenna paistinpannu, lorauta sille hiukan oliiviöljyä ja paista pallo kauttaaltaan kypsäksi. Maista ja mausta lopputaikina mieleiseksi. Pyörittele lopusta taikinasta pieniä lihapullia. Paista kaikki ensin kauniin värisiksi, laske lämpöä ja anna hautua kokonaan kypsiksi. Valele lopussa pulliin kanalientä päälle. Annostele ja ripottele pinnalle hiukan chilihiutaleita ja tuoreyrttejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan