Lakritsi-fenkolinaudanpaistia, paahdettuja kasviksia, palsternakkapyreetä ja porkkanalientä

MTV Oy, All rights reserved

Reseptikilpailuruuhka alkaa hellittää. Hauskaa on ollut ja oppinut tekemällä kaikkea lisää. Mielikuvituskin on päässyt samalla hienosti lentoon makupareja ja tekniikoita etsiessä ja keksiessä. Suomen Kotitilan neliosainen kisa huipentuu juhlavissa merkeissä luomunaudan ulkopaistiin. Tarkoitus oli loihtia siitä jotain juhlakauteen sopivaa. Possunkylkireseptini pääsi jo finaaliin, jauhelihapolentavuokani ei.  Tässä uutta herkkua tuomarina toimivaa Sasu Laukkosta hurmaamaan.

SUORAAN TILALTA saapunut liha täytyi mureuttaa itse. Se kuulostaa hienommalta ja vaikeammalta kuin se, että käytännössä sen annettiin mureutua rauhassa jääkaapissa kolme viikkoa. Lopputulos oli joka tapauksessa erinomainen ja ulkopaisti nosti mielikuvaa päässäni hienosti.

OTIN LÄHTÖKOHDAKSI ajankohdan huomioiden juurekset. Halusin niille jonkun mielenkiintoisen makuparin. Fenkoli on lakritsainen ja porkkana komppaa sitä hyvin. Kuivamarinoin lihaa lakritsijauheella ja fenkolinsiemenillä. Keitin kokoon porkkanamehua ja lihalientä, josta sain automaattisesti toimivan kastikkeen lihalle sekä paahdetulle porkkanalle ja fenkolille. Mukaan pehmeää, tasapainottavaa makua ja rakennetta tuova silkkinen palsternakkapyree. Fiiniä kotiruokaa. Ja oli täydellistä tarjottavaa isälle isänpäivänä.

PS. Nyt on juuri sopiva hetki käydä äänestämässä mun kolmea finaaliin päässyttä reseptiä Oiva Pari -kilpailussa! Samalla voit voittaa matkan Australiaan kahdelle.

PPS. Käy myös osallistumassa Hansin matkassa -keittokirjan arvontaan blogin puolella. Aikaa sunnuntaihin 16.11. asti.

Lakritsi-fenkolikuorrutteista naudanpaistia, paahdettuja kasviksia, palsternakkapyreetä ja porkkanalientä

5-6 hlölle

n. 1 kg naudan ulkopaistia

4 tl lakritsijuurta, jauhettuna

4 tl fenkolinsiemeniä, jauhettuna

4 tl suolaa

2 tl mustapippuria, rouhittuna

oliiviöljyä

Tee mausteseos. Murskaa morttelissa yhteen lakritsi, fenkolinsiemenet, suola ja pippuri. Mikäli tarpeen, poista lihasta kalvot ja liiat rasvat. Kuivaa lihan pinta. Hiero seos lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia (tai pitempään). Ota liha tunti ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lorauta pohjalle 2 rkl oliiviöljyä. Paista lihaan kaunis pinta kauttaaltaan. Laita liha vuokaan ja paistomittari kiinni. Iske herkku uuniin ja ota pois, kun mittari näyttää 57 astetta (itsellä meni alle tunti 1,2-kiloisen lihaköntin kanssa). Kääri liha folioon ja anna tekeytyä puoli tuntia.

Porkkanaliemi

5 dl tuorepuristettua porkkanamehua

3 dl lihalientä

1 sipuli, hienonnettuna

1 laakerinlehti

1 appelsiinin kuori, raastettuna

1 tl meiramia

1 rkl hunajaa

1 rkl oliiviöljyä

Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Lisää sipulisilppu, laske lämpöä ja kuullota muutama minuutti. Lisää muut ainekset kattilaan, kiehauta ja anna kiehua hiljalleen tunnin ajan. Siivilöi liemi pienempään kattilaan. Keitä lientä kokoon miedolla lämmöllä, kunnes lientä on jäljellä vajaa pari desiä.

Palsternakkapyree

500 g palsternakkaa

5 dl kermaa

100 g voita

2 oksaa timjamia

2 valkosipulinkynttä

suolaa

mustapippuria

Kuori palsternakat ja pilko palasiksi. Laita ne kattilaan, lisää vettä sen verran, että peittyvät nipinnapin. Kiehauta ja lisää 1 tl suolaa. Keitä palsternakat pehmeiksi vartin ajan tai hiukan reilu. Ota keitinvesi talteen ja palsternakat syrjään. Lisää kattilaan kerma, timjaminoksat ja halkaistut valkosipulinkynnet. Hauduttele pienellä lämmöllä. Lisää sillä välin palsternakan sekaan voi ja lorauta mukaan hiukan keitinlientä. Survo sauvasekoittimella muusiksi (voit tehdä homman myös blenderissä tai perinteisellä survimella). Ota kermaseoksesta timjaminoksat ja valkosipulit pois. Kaada seos palsternakan sekaan koko ajan sekoittaen. Maista ja mausta ja survo koostumuksesta sileä.

Paahdettu porkkana ja fenkoli

2-4 porkkanaa koosta riippuen

1 fenkoli

oliiviöljyä

20 g voita

suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa porkkanasta pikkusormen kokoisia tikkuja (varhaisporkkanat sellaisenaan parhaita). Jaa fenkoli vertikaalisti 16 ohueen lohkoon. Laita kasvikset isoon uunivuokaan tai uunipellille. Lorauta pinnalle hiukan oliiviöljyä ja suolaa. Paahda uunissa reilu 15 min tai kunnes kasvikset alkavat pehmentyä. Levitä kasvisten päälle voinokareita ja paahda vielä 10 min kauniin värisiksi.

KOKOA ANNOS. Leikkaa lihasta ohuita siivuja. Levitä lautasen pohjalle palsternakkapyreetä. Päälle pari porkkanatikkua ja fenkolilohkoa. Taita liha puolirullalle päälle. Lorauta ympärille porkkanalientä. Voit koristella fenkolin”tilli”lehdillä tai tuoreyrteillä. Ripottelin liha päälle vielä ihan hiukkasen lakritsijauhetta, koska se toimi niin hyvin kimppaan muun makumaailman kanssa eikä silti peittänyt itse lihan makua.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.